Archívum
Változtatott az EKB eddigi célján
#Gazdaságkutató
Júliustól kezdve az Európai Központi Bank célja az eddigi 2 százalék alatti, de ahhoz közeli inflációs cél helyett egy szimmetrikus, 2 százalékos cél lesz. Ez lehetővé teszi a jegybank számára az alacsonyabb kamatszintek hosszabb távú fenntartását.
Megközelítheti a 6 százalékot az idei növekedés
#Gazdaságkutató
2021 első negyedévében a GDP 2,1 százalékos csökkenést jelzett az egy évvel ezelőttihez képest, amely a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseknek köszönhető. Az előző negyedév értékéhez képest 2,0 százalékos növekedés figyelhető meg.
Éves alapon visszaesés, negyedéves alapon növekedés
#Gazdaságkutató
Az első negyedévben a gazdasági teljesítmény 1,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg negyedéves alapon 1,9 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Ez az adat az elemzői várakozásoknál érdemben kedvezőbb...
3,7 százalékra gyorsult az infláció
#Gazdaságkutató
Márciusban a pénzromlás üteme az előző havi 3,1 százalék után 3,7 százalékra növekedett, amelyet részben bázishatások, az olajárak tavalyi csökkenése magyaráznak. Az alapfolyamatokat leíró maginfláció 3,9 százalékon állt.
4,0 százalék lehet az idei és 5,1 százalék a jövő évi növekedés
#Gazdaságkutató
Legfrissebb prognózisunkban lefelé módosítottuk az idei, míg felfelé a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásunkat. Az infláció a két évben rendre 3,5, illetve 3,2 százalék lehet, míg a költségvetési hiány 7,1, illetve 5,0 százalék...
Süti beállítások