Archívum
A MOL-nak extraprofitja keletkezik a benzinen, ezért indokolt, hogy magasabb adót fizessen
#Konjunktúrakutató
A kormány október 6-án 23 órai hatállyal megszüntette az üzemanyagárstopot. Ennek okairól és lehetséges következményeiről, valamint arról is nyilatkozott Hortay Olivért, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét, hogy miért emelte meg 95 százalékra a kormány a Mol extraprofitadóját? Az Origónak adott interjúban a szakértő kifejtette, hogy ami már rövidtávon látható a benzinárstop megszüntetése kapcsán, hogy a pánikvásárlás alábbhagyott, ami javította az üzemanyag-ellátást, így most már sokkal nagyobb eséllyel lehet tankolni egy-egy benzinkúton.
Pénzügyi tudatosság és a háztartások megtakarításainak trendjei
#Konjunktúrakutató
A cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy miképpen alakultak a lakosság megtakarításai, miképpen reagáltak az évtizedek óta nem látott magas, döntően geopolitikai okokra, az energiaárak elszabadulására, illetve a szankciókra és az aszályra visszavezethető inflációs környezetre.
Jön az olajembargó, nehézségek várnak Európára
#Konjunktúrakutató
A következő napok eseményei jelentős mértékben átrendezhetik a globális energiaellátást – hívja fel a figyelmet friss elemzésében Hortay Olivér annak kapcsán, hogy egy hét múlva életbe lép az Európai Unió Oroszországból érkező tengeri nyersolajra vonatkozó embargója. A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az intézkedés hatásait fejtegetve rámutatott, hogy az EU-nak többféle nehézségre is fel kell készülnie.
Kommentár: eurózóna
#Konjunktúrakutató
Hortay Olivér: Az árkorrekció ellenére a földgázárak továbbra is nagyon magasak
#Konjunktúrakutató
Az elmúlt egy-másfél hónapban volt egy árkorrekció a földgázpiacon, de az árszintek továbbra is nagyon magasak - jelentette ki a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Süti beállítások