Archívum
Pótcselekvésre telik Brüsszeltől
#Konjunktúrakutató
Már tavaly ősszel előjöttek azok az ötletek, hogy az áram és a gáz árát valahogy szét kellene választani. A gondot azonban a kereskedelmi konfliktus enyhülése oldaná meg – mondta a Magyar Nemzet Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.
Új agrár-szuperhatalom születik – Oroszország mezőgazdasága
#Konjunktúrakutató
Az eddig ismertetett adatok alapján megállapítható, hogy majd minden elsődleges növénykultúrában jelentős termelésnövekedést sikerült elérnie Oroszországnak. Olyan termények esetén, mint a búza, a napraforgó vagy az árpa, mára globálisan is meghatározó termelővé vált az ország, a termények a dinamikusan emelkedő mezőgazdasági export fő mozgatórugói lettek.
Az energiaszankciók árnyékában: új agrár-szuperhatalom születik?
#Konjunktúrakutató
Vajon milyen hatásai lettek ennek a már közel nyolc éve bevezetett orosz szankciónak? Egy impulzív reakcióról vagy egy hosszú távú stratégiai elképzelésről beszélhetünk az orosz fél intézkedéseivel kapcsolatban? Hogyan alakult az orosz mezőgazdaság teljesítménye, és mik lehetnek az orosz fél távlati céljai?
A devizatartalékok elégséges mértékéről
#Konjunktúrakutató
Számos elképzelés és elmélet született arról a kérdésről, hogy vajon mekkora jegybanki devizatartalék elegendő egy adott ország számára. Alapvetően krízisek idején születtek új elméletek, vagy tolódtak el egyes elméletek új irányba.
Meglehet a döntés: minden megváltozhat a gázárakkal kapcsolatosan
#Konjunktúrakutató
Uniós szintű gázárstop bevezetésére kerülhet sor, legalábbis erre utal Ursula von der Leyen pénteki nyilatkozata. Az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy itt az idő az árkorlát alkalmazására. Sajtóhírek szerint 150 euró lehet a gázárplafon, ám egyelőre a részletetek nem ismertek. Elemzőkkel vizsgáltuk a kérdést.
Süti beállítások