Archívum
Kommentár: 4,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma júniusban
#Konjunktúrakutató
2022 júniusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért értéket. A bővülést elsősorban az üzemanyag-kiskereskedelem 23,6 százalékos növekedése támogatja, amelyben a kormány által 2021 októberében bevezetett hatósági árazásnak jelentős szerepe van.
Kommentár: Tovább növekedett júliusban a Beszerzési Menedzser Index (BMI) értéke
#Konjunktúrakutató
A BMI egy nemzet, vagy régió gazdasági állapotának fontos jelzőértéke, hiszen ezzel tekinthető át az adott terület időszakos szolgáltatói vagy gyártói tevékenysége. Öt fő indikátor alkotja az indexet: új megrendelések, készletek állománya, termelés, szállító teljesítések és a foglalkoztatási környezet. A BMI eredményét 0-100 skálán határozzák meg: ha az indikátorok alapján meghatározott érték 50 feletti szám az bővülést, míg az alatta lévő értékek szűkülést jeleznek az előző hónaphoz képest.
Németország lehet az első dominó, amit egy gázválság bedönthet – Interjú Hortay Olivérrel
#Konjunktúrakutató
A brüsszeli föderalista törekvések valószínűleg akkor sem állnak meg, ha a gázfogyasztás korlátozásáról szóló bizottsági javaslat elbukik – árulta el a hirado.hu-nak adott interjújában Hortay Olivér. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia és klímapolitikai üzletágvezetője arról is beszélt, hogy jelenleg a legnehezebb helyzetben Németország van, és a brüsszeli javaslat elsősorban őket segítené, ha bevezetnék.
Marad a magyar rezsicsökkentés - mutatunk mindent, amit tudni kell róla
#Konjunktúrakutató
A sikeres rezsicsökkentési programot 2014-ben vezette be a kormány. A program nagyban hozzájárul a magyarok jólétéhez és az ország fejlődéséhez. A szomszédban zajló háború és az elszabaduló energiaárak miatt májusban létrejött a rezsivédelmi alap, majd július közepén energia-vészhelyzetet hirdetett a kormány. A vészhelyzet kihirdetése során a kormány egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el annak érdekében, hogy továbbra is biztosított legyen a rezsicsökkentés a magyar lakosság számára. Míg Európában hatalmas káosz van és a lakosságnak egyre nagyobb terhet jelent a rezsi fizetése, addig a magyar családokat továbbra is megvédi a rezsicsökkentés. Mutatjuk a részleteket!
Energiakrízis: a nyugat-európai politikusoknak változtatni kell a retorikájukon – Hortay Olivér a Mandinernek
#Konjunktúrakutató
A béke szükséges, de nem elégséges feltétele, hogy megszűnjön az európai energiaválság, amit elsősorban nem a háború, hanem az elmúlt évek elhibázott szakpolitikai döntései okoztak – mondta a mandinernek a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágvezetője.
Süti beállítások