KONJUNKTÚRAKUTATÓ
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. a hazai tanácsadói piac egyik meghatározó szereplőjeként arra törekszik, hogy szaktudásával, tapasztalatával és megközelítésmódjával segítse kormányzati, önkormányzati és piaci ügyfeleit abban, hogy azok tevékenységük során megalapozott szakpolitikai, illetve vállalkozásfejlesztési döntéseket hozhassanak, hozzájárulva ezzel egy jobban, gördülékenyebben működő közigazgatás, valamint egy versenyképes gazdaság kialakításához.

KONJUNKTÚRAKUTATÓ

Az energiaszállításokat érintő szankciók lebegtetése felfelé hajtja a nyersolajárakat. A szankciók tényleges bevezetése pedig további áremelkedéshez, Európa versenyképességének csökkenéséhez és növekvő társadalmi nehézségekhez vezetne.
Hortay Olivér
Gazdasági elemzések
Kommentár: Az I. negyedévben 8,2%-kal bővült a gazdaság teljesítménye
#Konjunktúrakutató
Magyarország bruttó hazai terméke 2022 I. negyedévében a nyers adatok szerint 8,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 8,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 2,1%-kal emelkedett.
Nagyot kaszálna Oroszország az EU energiaembargójával
#Konjunktúrakutató
Az Európai Bizottság morális érvekre hivatkozva sürgeti az orosz energiaszállítások mielőbbi tilalmát. Az intézkedés azonban úgy sodorná veszélybe az EU ellátásbiztonságát, hogy azzal Oroszország árbevétele nőne. A szankciók kiterjesztése az olaj- és gázimportra hozzájárulna ahhoz, hogy Oroszország egy elhúzódó háborút is képes legyen finanszírozni, így amellett hogy a lépés Európa szempontjából észszerűtlen, morálisan sem igazolható.
Recesszióba lökheti a gazdaságot az embargó
#Konjunktúrakutató
Beláthatatlan következményei lennének egy azonnali leválásnak az orosz olajról. Elszálló infláció, gazdasági visszaesés és áruhiány is benne van a pakliban, ha Európa átlépi a vörös vonalat.
2019-2022
2022
Május
 A Századvég Konjunktúrakutató 2022. májusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött.
2022
Április
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. áprilisi felmérése alapján mind a lakosság, mind a vállalkozások konjunktúraérzete romlott.
2022
Március
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. márciusi felmérése alapján mind a lakosság, mind a vállalkozások konjunktúraérzete romlott.
Tanulmányok/projektek
A gyógyszergyártás ágazat a magyar gazdaságban
#Konjunktúrakutató
A koronavírus-járvány megjelenése bemutatta, hogy az egészségipar jelentős szerepet tölt be a gazdaságban és kihatással van a társadalmi jólétre.
DESI 2021: Magyarország digitalizációjának felgyorsítása további feladatokat ró minden érintettre
#Konjunktúrakutató
Az Európai Bizottság által 2021. november 12-én nyilvánosságra hozott, az egyes uniós tagországok digitális felkészültségét mérő DESI 2021 jelentés szerint Magyarország a tavalyi helyezéséhez képest összesítésben két helyet rontva a 23. helyet foglalja el az EU országok rangsorában.
Mely iparágak lehetnek a jövő sikerágazatai
#Konjunktúrakutató
A nemzetközi összehasonlító elemzések szerint Magyarországon az uniós átlaghoz képest alacsony a munkavállalók digitális felkészültsége...
Archívum
A háború által keltett bizonytalanságok erősödése jobban befolyásolja a háztartások, mint a vállalatok konjunktúraérzetét
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. májusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött: a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –7,5-ről –13,3-re, míg a vállalati mutató értéke –6,8-ről –8,7-re.
A háború miatt tovább mérséklődött a konjunktúraérzet
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. áprilisi felmérése alapján mind a lakosság, mind a vállalkozások konjunktúraérzete romlott: a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –4,8-ről –7,5-re, míg a vállalati mutató értéke –5,1-ről –6,8-re csökkent.
Az orosz–ukrán háború okozta bizonytalanság érződik a konjunktúraindexeken
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. márciusi felmérése alapján mind a lakosság, mind a vállalkozások konjunktúraérzete romlott: a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –1,9-ről –4,8-re, míg a vállalati mutató értéke +0,5-ről –5,1-re csökkent. A felmérésre március első felében került sor, így a szomszédos országban zajló háború okozta bizonytalanság meghatározta az e havi adatok alakulását.
Két év után ismét pozitívra fordult a vállalati konjunktúra
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. februári felmérése alapján mind a lakosság, mind a vállalkozások esetében kedvezőbbé vált a konjunktúraérzet.
Jelentősen javult a vállalati és a lakossági konjunktúraérzet
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. januári felmérése mind a lakosság, mind a vállalkozások esetében javuló konjunktúraérzetet mért.
Süti beállítások