KONJUNKTÚRAKUTATÓ
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. a hazai tanácsadói piac egyik meghatározó szereplőjeként arra törekszik, hogy szaktudásával, tapasztalatával és megközelítésmódjával segítse kormányzati, önkormányzati és piaci ügyfeleit abban, hogy azok tevékenységük során megalapozott szakpolitikai, illetve vállalkozásfejlesztési döntéseket hozhassanak, hozzájárulva ezzel egy jobban, gördülékenyebben működő közigazgatás, valamint egy versenyképes gazdaság kialakításához.

KONJUNKTÚRAKUTATÓ

A politikai elit feladata nem az, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy kevesebb energiát használjanak és többet fizessenek érte, hanem hogy biztosítsák az ellátást.
Hortay Olivér
Gazdasági elemzések
Kommentár: infláció
#Konjunktúrakutató
2022 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal emelkedtek az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. Az infláció ugyan tovább gyorsult az előző hónaphoz viszonyítva, azonban az elemzők több mint egy százalékponttal magasabb pénzromlási ütemet (25,8 százalék) prognosztizáltak a hónapra.
Az energiaszankciók árnyékában: Oroszország mezőgazdasága
#Konjunktúrakutató
Hogyan teljesít a másik mezőgazdasági klasszis, az állattenyésztési ágazat? Milyen módon alakítja az ország élelmiszeripari termelését? Erre keressük a választ cikkünkben, amelyben az orosz állattenyésztés és élelmiszeripar teljesítményének alakulását vizsgáljuk.
Új agrár-szuperhatalom születik – Oroszország mezőgazdasága
#Konjunktúrakutató
Az eddig ismertetett adatok alapján megállapítható, hogy majd minden elsődleges növénykultúrában jelentős termelésnövekedést sikerült elérnie Oroszországnak. Olyan termények esetén, mint a búza, a napraforgó vagy az árpa, mára globálisan is meghatározó termelővé vált az ország, a termények a dinamikusan emelkedő mezőgazdasági export fő mozgatórugói lettek.
2019-2022
2023
Január
A Századvég Konjunktúrakutató 2023. januári felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete is javult.
2022
December
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. decemberi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete is kismértékben romlott.
2022
November
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete is kismértékben javult.
Tanulmányok/projektek
Szakpolitikai megfontolások az Európai Bizottság Hulladékgazdálkodási Keretirányelvének felülvizsgálatával kapcsolatban
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. az elmúlt két évben a kormányzatot támogató stratégiai tanulmányokban vizsgálta meg, a magyar lakosság attitűdjét és tényleges szokásait egyaránt a hulladékgazdálkodáshoz és a klímavédelemhez kapcsolódóan. A kapott eredmények érdemi támogatásra adtak lehetőséget a minisztériumi munka számára, különösen a 2030-ig és 2050-ig vonatkozó stratégiák kialakításakor.
A gyógyszergyártás ágazat a magyar gazdaságban
#Konjunktúrakutató
A koronavírus-járvány megjelenése bemutatta, hogy az egészségipar jelentős szerepet tölt be a gazdaságban és kihatással van a társadalmi jólétre.
DESI 2021: Magyarország digitalizációjának felgyorsítása további feladatokat ró minden érintettre
#Konjunktúrakutató
Az Európai Bizottság által 2021. november 12-én nyilvánosságra hozott, az egyes uniós tagországok digitális felkészültségét mérő DESI 2021 jelentés szerint Magyarország a tavalyi helyezéséhez képest összesítésben két helyet rontva a 23. helyet foglalja el az EU országok rangsorában.
Archívum
Kedvezőbb januárban a konjunktúraérzet a lakosság és a vállalatok körében is
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2023. januári felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete is javult. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –29,9-ről –22,4-re emelkedett, a vállalati mutató értéke pedig –21,9-ről –16,4-re változott.
Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet novemberben
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete is kismértékben javult. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –29,9-ről –26,4-re javult, a vállalati mutató értéke pedig –26,1-ről –20,7-re nőtt. A vállalati és a lakossági mutató javulását a visszakorrigáló energiaárak is magyarázzák. A konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodását továbbra is az orosz–ukrán háború, a szankciók okozta magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság határozták meg. A pénzügyi, devizapiaci, továbbá elsősorban az árupiacokon tapasztalható nagyobb turbulenciák szintén a bizonytalanságot erősítették. A konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció mérséklődik, továbbá az energiapiacokon megszűnik az óriási bizonytalanság, és jelentősebben alacsony árak alakulnak ki.
A háború és az energiaválság negatív hatása továbbra is meghatározó a lakosság és a vállalatok konjunktúraérzetében
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. októberi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete is kismértékben mérséklődött. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –26,3-ről –29,9-re gyengült, míg a vállalati mutató értéke –24,8-ről –26,1-re romlott. A vállalati mutató visszaesését továbbra is az orosz–ukrán háború és szankciók indukálta magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság és a pénzügyi – ebben a hónapban elsősorban a devizapiaci –, továbbá az árupiacokon tapasztalható nagyobb turbulenciák határozták meg. A konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, továbbá ha az energiapiacokon megszűnik az óriási bizonytalanság és alacsonyabb árak alakulnak ki.
A lakosság konjunktúraérzete kismértékű javulást mutat
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. szeptemberi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete fél év csökkenés után enyhén emelkedett, miközben a vállalkozásoké ksimértékben mérséklődött...
Süti beállítások