KONJUNKTÚRAKUTATÓ
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. a hazai tanácsadói piac egyik meghatározó szereplőjeként arra törekszik, hogy szaktudásával, tapasztalatával és megközelítésmódjával segítse kormányzati, önkormányzati és piaci ügyfeleit abban, hogy azok tevékenységük során megalapozott szakpolitikai, illetve vállalkozásfejlesztési döntéseket hozhassanak, hozzájárulva ezzel egy jobban, gördülékenyebben működő közigazgatás, valamint egy versenyképes gazdaság kialakításához.

KONJUNKTÚRAKUTATÓ

Az energiaszállításokat érintő szankciók lebegtetése felfelé hajtja a nyersolajárakat. A szankciók tényleges bevezetése pedig további áremelkedéshez, Európa versenyképességének csökkenéséhez és növekvő társadalmi nehézségekhez vezetne.
Hortay Olivér
Gazdasági elemzések
Új agrár-szuperhatalom születik – Oroszország mezőgazdasága
#Konjunktúrakutató
Az eddig ismertetett adatok alapján megállapítható, hogy majd minden elsődleges növénykultúrában jelentős termelésnövekedést sikerült elérnie Oroszországnak. Olyan termények esetén, mint a búza, a napraforgó vagy az árpa, mára globálisan is meghatározó termelővé vált az ország, a termények a dinamikusan emelkedő mezőgazdasági export fő mozgatórugói lettek.
Az energiaszankciók árnyékában: új agrár-szuperhatalom születik?
#Konjunktúrakutató
Vajon milyen hatásai lettek ennek a már közel nyolc éve bevezetett orosz szankciónak? Egy impulzív reakcióról vagy egy hosszú távú stratégiai elképzelésről beszélhetünk az orosz fél intézkedéseivel kapcsolatban? Hogyan alakult az orosz mezőgazdaság teljesítménye, és mik lehetnek az orosz fél távlati céljai?
Kommentár: Az ipar húzta a GDP-t, jelentős visszaesés a mezőgazdaságban
#Konjunktúrakutató
Megjelent a KSH második becslése és részletes tájékoztatója a hazai gazdaság 2022. második negyedéves teljesítményéről...
2019-2022
2022
Szeptember
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. szeptemberi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete fél év csökkenés után enyhén emelkedett.
2022
Augusztus
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. augusztusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött.
2022
Július
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. júliusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött.
Tanulmányok/projektek
A gyógyszergyártás ágazat a magyar gazdaságban
#Konjunktúrakutató
A koronavírus-járvány megjelenése bemutatta, hogy az egészségipar jelentős szerepet tölt be a gazdaságban és kihatással van a társadalmi jólétre.
DESI 2021: Magyarország digitalizációjának felgyorsítása további feladatokat ró minden érintettre
#Konjunktúrakutató
Az Európai Bizottság által 2021. november 12-én nyilvánosságra hozott, az egyes uniós tagországok digitális felkészültségét mérő DESI 2021 jelentés szerint Magyarország a tavalyi helyezéséhez képest összesítésben két helyet rontva a 23. helyet foglalja el az EU országok rangsorában.
Mely iparágak lehetnek a jövő sikerágazatai
#Konjunktúrakutató
A nemzetközi összehasonlító elemzések szerint Magyarországon az uniós átlaghoz képest alacsony a munkavállalók digitális felkészültsége...
Archívum
A lakosság konjunktúraérzete kismértékű javulást mutat
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. szeptemberi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete fél év csökkenés után enyhén emelkedett, miközben a vállalkozásoké ksimértékben mérséklődött...
A háborús infláció továbbra is negatívan befolyásolja a konjunktúraérzetet
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. augusztusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött: a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –16,8-ről –26,6-re, míg a vállalati mutató értéke –19,0-ről –23,4-re...
A háború továbbra is rányomja bélyegét a konjunktúraérzetre
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konzorcium 2022. júliusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött: a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –14,7-ről –16,8-re, míg a vállalati mutató értéke –14,0-ről –19,0-ra csökkent. A mutatók visszaesését továbbra is az orosz–ukrán háború és a gazdasági szankciók indukálta bizonytalanság és a piacokon (deviza-, pénz-, kötvény- és árupiacokon) tapasztalható nagyobb volatilitás okozza. A konjunktúraérzet javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, továbbá ha az energiapiacokon megszűnik a bizonytalanság és alacsonyabb árak alakulnak ki.
Továbbra is a háború és a szankciók határozzák meg a konjunktúraérzetet
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. júniusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött...
A háború által keltett bizonytalanságok erősödése jobban befolyásolja a háztartások, mint a vállalatok konjunktúraérzetét
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. májusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött: a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –7,5-ről –13,3-re, míg a vállalati mutató értéke –6,8-ről –8,7-re.
Süti beállítások