Közvélemény-kutatások
A Századvég Alapítvány évente közel kétszáz közvélemény-kutatást készít és publikál a legkülönfélébb társadalmi, politikai és gazdasági témákban. A kutatási terület négy különböző kutatási csoportba sorolható: politikai közvélemény-kutatások, szociológiai kutatások, marketing- és piackutatás valamint médiakutatás.

Közvélemény-kutatások

A magyarok kiemelkedően magasnak tartják a Semmelweis Egyetem oktatási és ellátási színvonalát
#Konjunktúrakutató
A Semmelweis Egyetem tavaly év végén a magyar egyetemek közül elsőként bejutott a Times Higher Education (THE) világranglistájának 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé. Ezzel az eredménnyel Magyarország és Kelet-Közép-Európa legjobb egyeteme lett. Az intézmény idén ünnepli a nemzetközi orvosképzés elindulásának 40. évfordulóját, ezért a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. összesítette az egyetem lakossági megítélésével kapcsolatos közvélemény-kutatásait.
Megrázta a közvéleményt a rendőrgyilkosság – a magyarok szigorú fellépést várnak
#Alapítvány
Az elmúlt napokban jelentős vihart kavart a hazai közbeszédben, hogy Budapesten egy fiatal rendőrtiszt szolgálatteljesítés közben életét vesztette, a korábban erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt elítélt támadója késszúrásokkal végzett vele. A rendőrgyilkosság gyanúsítottjának szervezetében a drogteszt kábítószer jelenlétét mutatta ki. A Századvég a tragikus esettel összefüggésben megvizsgálta, hogy a felnőtt magyar lakosság hogyan vélekedik az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról.
A közvélemény újabb akadályok helyett az uniós források teljes körű kifizetését várja Brüsszeltől
#Alapítvány
10-ből 6 magyar szerint Brüsszelnek az együttműködésre és kompromisszumra kellene törekednie, és nincs joga – részlegesen sem – visszatartani az egyes tagállamoknak, így a hazánknak járó uniós források kifizetését – ez derül ki a Századvég legújabb kutatásából. A felmérés a Magyarországot jogosan megillető kohéziós és helyreállítási források kifizetésével kapcsolatos lakossági véleményeket térképezte fel.
Archívum
A magyarok többsége tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget
#Alapítvány
A magyarok 92 százaléka azonnal véget vetne az orosz–ukrán háborúnak, és tárgyalóasztalhoz ültetné az érintett feleket – ez derül ki a Századvég októberi közvélemény-kutatásából. A felmérés annak járt utána, hogy a magyarok hogyan vélekednek az érintett vezető politikusokról, egyes országok és politikai szereplők orosz–ukrán háborúhoz való viszonyáról, valamint a fegyveres konfliktus lezárásának kérdéséről.
A lakosság következetesen ellenzi az ukrán katonák európai uniós kiképzését
#Alapítvány
Ukrajna külügyminisztere és védelmi minisztere szeptemberben katonai kiképzésre vonatkozó segítséget kért az Európai Uniótól, melyre válaszul Brüsszel a napokban katonai segítségnyújtási missziót hozott létre az ukrán fegyveres erők támogatása céljából. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell kiemelte, hogy a brüsszeli lépés „annak egyértelmű bizonyítéka, hogy az EU mindaddig ki fog tartani Ukrajna mellett, amíg arra szükség van”. Tekintettel arra, hogy a misszió az orosz–ukrán háború további eszkalációjának kockázatával jár, Magyarország – egyedüli tagállamként – a konstruktív tartózkodás lehetőségével élt a javaslatról szóló szavazásnál. A Századvég e fejlemények kapcsán közelebbről megvizsgálta az ukrán katonák európai uniós kiképzésének kérdését, kitérve augusztusi közvélemény-kutatására, amely a katonai segítségnyújtás ezen formájának lakossági megítéléséről szólt.
Nem rajonganak Gyurcsány árnyékkormányáért a magyarok
#Alapítvány
A baloldal áprilisi választási vereségét követően a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc hónapokon keresztül hangoztatta, hogy pártja „készülődik”, majd szeptemberben Dobrev Klára bejelentette, hogy árnyékkormányt alakít. Az árnyékkormányzás – melynek sem érdemi politikai hagyományai, sem közjogi alapjai nincsenek Magyarországon – alapvető célja az lenne, hogy a választók számára elfogadható alternatívát kínáljon a regnáló kormányzattal szemben, illetve, hogy bizonyítsa a testületben részt vevő politikusok kormányzóképességét. A Századvég októberi közvélemény-kutatása felmérte, hogy a magyarok mit gondolnak Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc pártjának árnyékkormányáról.
A közvélemény elutasítja a magyarországi választási kampányok külföldi finanszírozását
#Alapítvány
A magyarok 62 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy hazai politikusok és politikai pártok akár közvetlenül, akár közvetve jelentős kampánytámogatást fogadjanak el külföldről, külföldi szervezetektől, illetve milliárdosoktól – állapítható meg a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés azzal összefüggésben vizsgálta meg a magyarok véleményét a hazai politikai szereplők külföldi, kampánycélú támogatásáról, hogy a hatpárti baloldali összefogás egykori miniszterelnök-jelöltjéhez, Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom jelentős tengerentúli pénzügyi adományokhoz jutott az áprilisi országgyűlési választások kampányához kapcsolódóan.
Az Egyesült Államok és Kína nyer, mindenki más veszít a brüsszeli szankciókkal
#Alapítvány
A magyarok 87 százaléka szerint hazánk inkább vesztese az orosz–ukrán háború gazdasági következményeinek és Brüsszel szankcióinak, miközben a megkérdezettek 56 százaléka úgy gondolja, hogy végül egyik fél sem jöhet ki győztesen a fegyveres konfliktusból – derül ki a Századvég szeptemberi kutatásából.
Süti beállítások