A SZIGMA INDIKÁTORRENDSZERA Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a hazai gazdaságra létrehozott indikátorrendszer havonta képes tájékoztatni a döntéshozókat a gazdaság aktuális helyzetéről, illetve a várható növekedési kilátásokról.


Az index előnye, hogy számos információt tömörít össze mindössze két darab mutatóvá, így a csúcsvezetők könnyen informálódhatnak a gazdaság jelenlegi helyzetéről és növekedési kilátásairól. A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) sokkal jobban teljesít, mint az OECD hasonló mutatója.

Az index két részből tevődik össze: A SZIGMA CI a gazdaság jelenlegi állapotát foglalja össze egyetlen számban, míg a SZIGMA LEAD a 9 hónap (három negyedév) múlva várható gazdasági növekedésről ad képet.

A CI index esetén amennyiben a mutató pozitív az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, a negatív érték esetén pedig a növekedés alacsonyabb, mint a historikus trend. Ha a SZIGMA LEAD indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva várhatóan magasabb lesz a trendértékénél, ha ezzel szemben a mutató negatív, az a közeljövőben a növekedés trend alatti szintjére utal.

Az index értékét az alábbi ábra mutatja be. SZIGMA indikátorunk szerint trend alatti ütemben bővül a magyar gazdaság.


Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.


A magyar gazdaság állapotáról képet adó SZIGMA CI indikátor értéke 2018 februárjában továbbra is a negatív tartományban tartózkodott, amely alapján februárban trend alatti mértékben bővült a gazdaság. A SZIGMA LEAD indikátorunk szintén a növekedés lassulását jelezte előre februárra, amely várhatóan 2018 áprilisáig fennmarad, majd azt követően ismét pozitív tartományba lép. A növekedési teljesítmény mérséklődéséhez jelentős mértékben hozzájárult a létesítendő új nem lakóépületek számának 27,2 százalékos visszaesése. Az ipar belföldi értékesítése mindössze 0,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához, amelynek hatására az összes értékesítés 2,8 százalékkal nőtt. Az ipar termelése 6,9 százalékkal, az új ipari belföldi rendelések 21,7 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest, míg az új exportrendelések 10,7 százalékkal. Jelentős mértékben nőtt az építőipari vállalatok hó végi szerződésállományának volumene (108,5 százalékkal), amely ösztönzőleg hathat a növekedés ütemére a későbbiek során.

A hazai gazdaság rövidtávú teljesítményével szembeni várakozásainkat kifejező SZIGMA LEAD indikátor alapján a következő két hónapban továbbra is trend alatti mértékben bővülhet a gazdaság. A német piac üzleti hangulatváltozásáról képet adó, 1991 óta mért Ifo Business Climate index februárban 4,2 százalékponttal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, míg az előző hónaphoz viszonyítva 2,2 százalékponttal csökkent. A kiskereskedelem a várakozásoknak megfelelően decemberben és az első becslés alapján januárban is tovább bővült: a naptárhatástól megtisztított adatok alapján rendre 6,1 és 7,5 százalékos növekedést mértek. Az Eurostat által mért fogyasztói bizalmi index az előző év azonos időszakához képest 6,6 százalékponttal emelkedett, míg az előző hónaphoz viszonyítva 1,6 százalékponttal visszaesett. Ezek alapján a kiskereskedelem növekedést támogató szerepe tovább javulhat az előző hónapokban tapasztaltakhoz képest. Összességében 2018-ra a javuló beruházási aktivitás, valamint a dinamikusan bővülő reálbérek miatti fogyasztásbővülés hatására 4 százalékot meghaladó gazdasági növekedést valószínűsítünk.