A tervezettnél kedvezőbben alakult a költségvetési hiány 2015-ben


2015-ben a tervezettnél alacsonyabb lett a költségvetés hiánya, azaz a kedvező költségvetési trendek folytatódnak, és Magyarország teljesíteni tudta a maastrichti kritériumokban meghatározott szintet. 2014-hez képest majdnem egy százalékponttal csökkent az államadósság értéke is. A kisebb hiány egyaránt köszönhető a jó gazdasági teljesítménynek valamint a gazdaság fehéredésének, amelyhez jelentősen hozzájárult az online pénztárgépek bevezetése. 2016-ban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint tovább csökkenhet a költségvetés hiánya, és az uniós módszertan szerint a mutató értéke a GDP 1,6 százaléka lehet, míg az államadósság aránya a GDP 73,2 százalékára csökkenhet.


A kormányzati szektor 625,5 milliárd forintos hiánya az előző évihez képest nominálisan és a GDP arányában is alacsonyabb volt 2015-ben. A GDP arányában 1,9 százalékos hiány a tervezettnél fél százalékponttal kedvezőbb. A negyedik éve jelentős mértékben a maastrichti konvergencia kritérium alatt teljesülő hiány a magyar gazdaságpolitika hitelességét mutatja, ami az államadósság és a kamatkiadások csökkenését eredményezi.

A bevételek 7,7 százalékos növekedéséhez egyaránt hozzájárultak a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint az áfa-befizetések. E bővülés elsősorban a növekvő béreknek és a magasabb foglalkoztatásnak köszönhető, de hozzájárult a hitelek elszámolásához köthető többletjövedelem is, amelynek eredményeként nőtt a lakosság rendelkezésre álló jövedelme.

Kiadási oldalon 2015-ben 6,6 százalékos növekedés történt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezt jelentős részben az uniós támogatásokhoz kapcsolódó önrész okozta. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó támogatások teljes elszámolása még nem történt meg, a függőben lévő kérdések és kifizetések miatt nem minden forrás érkezett még meg a magyar államkasszába. Ez azonban az uniós módszertani előírásoknak megfelelően az eredményszemléletű költségvetési hiányt nem befolyásolja, de az államadósságra hatással van. Tehát az államadósság 2015. év végi 75,3 százalékos szintje az EU-s pénzek beérkezésével tovább csökkenhet. Kiadási oldalon lényeges a kamatkiadások 7 százalékos mérséklődése is, amely az ország kedvezőbb kockázati megítélésének, és így alacsonyabb költségekkel finanszírozható államadósságnak köszönhető. A magyar államadósság minősítésének várt javítása a kamatkiadások további csökkenéséhez vezethet.

2016-ra vonatkozóan a Századvég Gazdaságkutató Zrt. a kedvező költségvetési folyamatok folytatódását várja. A gazdaság élénkülésének és fehéredésének (amelyhez hozzájárulhat az online pénztárgépek további kiterjesztése) köszönhetően a GDP arányos hiány 1,6 százalékra, az államadósság pedig 73,2 százalékra mérséklődhet. A jó gazdasági teljesítmény és a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága – a 2016. évivel együtt egymást követő öt évben kedvezően alakuló költségvetési hiány – ugyanakkor lehetőséget ad az állami kiadások növelésére azon szektorokban, ahol ez szükségessé válhat.