Lesz még ennél jobb is: a nyári leállások korlátozzák az ipari növekedést


Az ipar éves összevetésben kedvező képet mutat, miközben a havi adatok lassulásról árulkodnak, összhangban az egyre jelentősebb nyári leállások termelésre gyakorolt hatásával. Az őszi és téli hónapokban újból fellendülő teljesítmény következtében, az év egészében 8 százalék körüli ipari növekedés várható.


Az ipari növekedés augusztusban ismét gyorsulni tudott, mivel éves összevetésben 6,2 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyított – szezonálisan és naptárhatással kiigazított – 2 százalékos visszaesés arról árulkodik, hogy az éves növekedés az erős bázishatás miatt emelkedett ilyen jelentősen. Az alacsony bázis oka, a tavaly nyári Suzuki-gyár leállás, amely a modellváltás miatt következett be. Mivel az átállás a tavalyi év végéig zajlott, így a következő hónapokban is hasonlóan magas év/év növekedésre lehet számítani. A kedvezőtlenebb havi teljesítmény sem meglepő, tekintettel az ipari vállalatok nyári leállásaira, amit a statisztikai módszertanok még nem tudnak kellően megragadni. Az ipari termelés trendjét tekintve június óta csökkenő trend bontakozott ki, hasonlóan 2014 nyarához. Az autóipar szezonális ingadozása – meghatározó súlya miatt – jelentősen befolyásolja az egész ipar trendjét, így tavalyhoz hasonlóan idén is arra számítunk, hogy az őszi hónapokban újból hónapról hónapra emelkedik majd a termelés.

A feldolgozóipari szakágazatok közül augusztusban a legnagyobb mértékben a motor, turbina gyártás esett vissza éves összevetésben. Mivel augusztusi adatokról van szó, ez még biztosan nem hozható összefüggésbe a VW emissziós botrányával.

Az ipari értékesítést továbbra is az exportteljesítmény vezérli, mely 9 százalékkal bővült éves összevetésben, miközben a belföldi eladások 2,5 százalékkal élénkültek. Mindkét irányú értékesítés kedvezőbb adat, mint az egy hónappal korábbi éves index. A jövőbe tekintve kedvező folyamatok rajzolódnak ki, tekintettel arra, hogy az új rendelések volumene 2,4 százalékkal volt magasabb 2014 azonos hónapjához képest, ezen belül a belföldi rendelések több mint egynegyedével nőttek. Ez mindenképpen kedvező jelnek tekinthető: a belső termelési kapacitások jövőben várt emelkedése összhangban lehet az élénkülő fogyasztói kereslettel. Az ágazat bizalmi indexe is az optimistább várakozásokat erősíti, mivel a mutató közel egyéves csúcspontjára ugrott szeptemberben.

A 2015. január–augusztus időszakra vonatkozóan az előző év azonos időszakához képest 7 százalékkal növekedett az ipari teljesítmény, míg 2014 folyamán ez a mutató 9 százalékot tett ki. Az idei év őszén és telén a várt erősödő kibocsátás és bázishatás következtében az év egészében a tavalyi évhez hasonló, 8 százalék körüli ipari növekedésre számítunk.

 

MTI 2015.10.14.

Századvég: az őszi hónapokban újból emelkedik az ipari termelés

Az őszi hónapokban újból hónapról hónapra emelkedik az ipari termelés, a várt erősödő kibocsátás és bázishatás következtében az év egészében a tavalyi évhez hasonló, 8 százalék körüli ipari növekedésre számít a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdai jelentése szerint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított ipari kibocsátás 2 százalékkal visszaesett az előző hónaphoz viszonyítva, ami a kutatóintézet szerint nem meglepő, tekintettel az ipari vállalatok nyári leállásaira, amit a statisztikai módszertanok még nem tudnak kellően megragadni.

Az autóipar szezonális ingadozása meghatározó súlya miatt jelentősen befolyásolja az egész ipar trendjét, így tavalyhoz hasonlóan a Századvég arra számít, hogy az őszi és téli hónapokban lendül majd fel a teljesítmény.

A társaság szerdán közzétett összegzése szerint a havi adatok lassulása ellenére az ipar éves összevetésben kedvező képet mutat, augusztusban 6,2 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. A Századvég szerint a növekedés az alacsony bázisnak tudható be, amelynek oka, a Suzuki-gyár tavaly nyári leállása, amely a modellváltás miatt következett be. Mivel az átállás a tavalyi év végéig zajlott, így a következő hónapokban is hasonlóan magas éves alapú növekedésre lehet számítani - jelezte a társaság.

Az ipari értékesítést továbbra is az exportteljesítmény vezérli, amely augusztusban 9 százalékkal bővült éves összevetésben, miközben a belföldi eladások 2,5 százalékkal élénkültek. Mindkét irányú értékesítés kedvezőbb adat, mint az egy hónappal korábbi éves index - állapították meg az elemzők.

A Századvég kedvezőnek ítélte azt is, hogy az új rendelések volumene augusztusban 2,4 százalékkal volt magasabb 2014 azonos hónapjához képest, ezen belül a belföldi rendelések több mint egynegyedével nőttek. Ezáltal a belső termelési kapacitások jövőben várt emelkedése összhangban lehet az élénkülő fogyasztói kereslettel. Az ágazat bizalmi indexe is az optimistább várakozásokat erősíti, mivel a mutató közel egyéves csúcspontjára ugrott szeptemberben.