A többség a bírálatok ellenére is támogatja a rezsicsökkentést


A Századvég 2013 áprilisában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a lakosság döntő többsége nem érzi jogosnak a rezsicsökkentést ért kritikákat. Az intézkedések lakossági támogatottsága továbbra is magas.

A kormány 2013. január elsejétől életbe lépett rezsicsökkentő intézkedései és a tervezett további mérséklések körüli viták jelenleg is a politikai közbeszéd fontos részét képezik. A rezsicsökkentő intézkedéseket számos bírálat éri mind az ellenzéki politikusok, mind a közműcégek részéről. A kutatás – a Századvég egy korábbi, januári méréséhez hasonlóan – a rezsicsökkentés társadalmi fogadtatását, valamint az intézkedéseket ért bírálatokkal kapcsolatos véleményeket térképezte fel a felnőttkorú magyar lakosság körében.

Továbbra is rendkívül magas a kormány rezsicsökkentő intézkedéseinek ismertsége a magyar társadalmon belül, a lakosság mindössze 1 százaléka nem hallott róluk. Elmondható, hogy a gyakori kritikák ellenére a rezsicsökkentés lakossági támogatottsága nem változott érdemben a kutatóintézet januári felmérése óta, továbbra is a lakosok döntő többsége, 85 százaléka támogatja a kormány ezen intézkedéseit (2013. januári adat: 84 százalékos támogatottság).

A megkérdezettek jelentős többsége (81 százaléka) találkozott a kormány rezsicsökkentő intézkedéseit ért kritikákkal. Azon lakosok többsége (59 százaléka), akik hallottak az ellenzéki pártok, közműcégek rezsicsökkentést ért bírálatairól, nem érzik jogosnak ezeket a kritikákat. Minden ötödik megkérdezett tartja jogosnak őket, a válaszadók további 20 százaléka nem tudott vagy nem akart dönteni a kérdésben.

Elmondható továbbá, hogy a lakosság jelentős része (82 százaléka) az elhangzott bírálatok után is ugyanannyira vagy jobban támogatja a rezsicsökkentést, mint előtte. A válaszadók alig több mint tizede (11 százaléka) támogatja kevésbé az intézkedéseket a kritikák hatására.

Emellett a megkérdezettek közel háromnegyede (73 százaléka) úgy véli, a kormány képes lesz megvédeni a rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntéseit a bírálókkal szemben, és mindössze 13 százalék azok aránya, akik szerint a kormány a kritikák hatására elállhat szándékától.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2013. április 26–30. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.