A többség szerint igazságtalan a Tavares-jelentés


A Századvég 2013 júliusában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a lakosság közel kétharmada hallott a Magyarországról szóló Tavares-jelentésről. A jelentést a témában véleményt formálók többsége igazságtalannak tartja.

Az Európai Parlament július 3-án fogadta el azt a Rui Tavares zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést, mely az alapjogok magyarországi helyzetét vizsgálta. A dokumentum széles körű vitát indított el mind a hazai, mind a nemzetközi politikai színtéren. A Századvég legfrissebb kutatása a Tavares-jelentés ismertségét, valamint társadalmi megítélését vizsgálta a felnőttkorú magyar lakosság körében.

A magyar lakosság közel kétharmada (65 százalék) találkozott a Magyarországgal kapcsolatos jelentéssel, a témát nem ismerők aránya 35 százalék. Azoknak, akik hallottak a Tavares-jelentésről, 67 százaléka részben vagy teljesen tisztában van azzal, hogy a dokumentum mire vonatkozik, mit kritizál.

Amennyiben a releváns válaszok megoszlását vizsgáljuk, kiderül, hogy a témát ismerő és véleményt formáló lakosság többsége (61 százaléka) igazságtalannak (nem korrektnek) tartja a Tavares-jelentést Magyarországgal kapcsolatban, és 39 százalék azok aránya, akik szerint igazságos a dokumentum tartalma.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2013. július 3. és 4. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalék-ponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

 

Dokumentumok:

A többség szerint igazságtalan a Tavares-jelentés