Jó kormányzati teljesítmény az árvízhelyzetben


A Századvég 2013 júniusában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a lakosság jelentős többsége kedvezően vélekedik mind a kormány és a miniszterelnök, mind a katasztrófavédelem és az illetékes szervek árvízhelyzetben nyújtott teljesítményéről.

Az elmúlt hetekben Európa több államához hasonlóan Magyarországon is rendkívüli árvízhelyzet alakult ki, melynek során a Duna vízállása több ponton meghaladta a 2002-es, rekordnagyságú árvíz idején mértet, a parlament pedig számos területen veszélyhelyzetet hirdetett ki. A Századvég legfrissebb kutatása a kormány és a miniszterelnök, valamint a katasztrófavédelem és az illetékes szervek árvízhelyzetben nyújtott teljesítményének társadalmi megítélését kívánta feltérképezni a felnőttkorú magyar lakosság körében.

A megkérdezettek közel fele, 47 százaléka jónak ítélte meg a kormány és a miniszterelnök árvízhelyzetben végzett munkáját. 28 százalékuk válaszolt úgy, hogy kiváló teljesítményt nyújtottak, így összességében a lakosság háromnegyede (75 százaléka) pozitív véleménnyel van a kormány és a miniszterelnök árvízhelyzetben végzett tevékenységéről.

Hasonlóképpen kedvezően nyilatkoztak a lakosok a katasztrófavédelem és az illetékes szervek árvízhelyzetben nyújtott teljesítményéről. Több mint a válaszadók fele (51 százaléka) kiválónak, további 41 százalékuk pedig jónak ítélte meg a fenti szervek munkáját. Alig akadt olyan lakos, aki éppen csak elfogadhatónak vagy gyengének minősítette volna a katasztrófavédelem és az illetékes szervek teljesítményét.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2013. június 12–14-én, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.