Kormányzati tükör 3


Egyes kormányzati intézkedések társadalmi megítélése – Család- és közösségpolitika


A Századvég Alapítvány felmérése szerint a társadalom nagy része egyetért a családi adókedvezmény bevezetésével. A gyes három évre való emelésének támogatottsága kiemelkedően magas. A társadalom jelentős többsége egyetért az önkéntes haderő megszervezésével. Kiemelkedően magas azok száma is, akik támogatják a középiskolás diákok számára bevezetett közösségi szolgálat intézményét. A Századvég Alapítvány Kormányzati Tükör című kiadványa különböző szakpolitikai területeken mutatja be a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos társadalmi véleményeket.

A választások után az új kormányzat egyik alapvető célkitűzése volt a családok kiemelt támogatása, illetve a gyermekvállalás ösztönzése, melynek egyik legfontosabb sarokköve a családi adókedvezmény megújítása volt. Az új rendszer (melyet 2011. január 1-jén vezettek be) szerint az adókedvezmény már nemcsak három, illetve több gyermek esetén igényelhető, hanem már egy gyermek esetén is, illetve a kedvezmény összege is jelentősen nőtt, hiszen míg 2011-ig gyermekenként havonta mindösszesen 4 ezer forint járt, addig jelenleg a havi adókedvezmény mértéke két gyermek esetén 10 ezer forint gyermekenként, három vagy annál több gyermek esetén pedig fejenként 33 ezer forint. A Századvég felmérése szerint a társadalom túlnyomó többsége, 90 százaléka teljesen vagy inkább egyetért a családi adókedvezmény bevezetésével, míg mindössze 8 százalékuk ellenzi azt.

A gyermekvállalás ösztönzésének elősegítésére a jelenlegi kormányzat 2011-ben újfent három évre emelte a gyermekgondozási segély időtartamát, lehetővé téve azt is, hogy a gyesen lévő szülő a gyermek egyéves korától heti maximum 30 órában, otthon is végezhető munka esetén pedig korlátlanul, munkavállalási tevékenységet folytasson. Idén januártól pedig a Kormány további kedvezményeket biztosít, hiszen ezentúl a gyed és a gyes mellett a gyermek egyéves korától már korlátlanul lehet munkát vállalni, és a családok ezentúl egy újabb gyermek születése után nem veszítik el az idősebb gyermek után kapott gyermekgondozási ellátásokat (gyed, gyes). A Századvég felmérése szerint a magyar társadalom döntő többsége, mintegy 93 százaléka támogatja a gyermekgondozási segély időtartamának kettőről három évre történő növelését, míg mindösszesen 7 százalékuk nem támogatja.

Hogy elősegítse a magyarországi fiatalok beilleszkedését a helyi közösségi életbe, illetve hogy elősegítse a későbbi munkavállaláshoz szükséges készségek elsajátítását számukra, a kormányzat 2012-ben bevezette a középiskolás diákok számára a közösség szolgálat intézményét. Így az új köznevelési törvény szerint 2016-tól az érettségi vizsgára való jelentkezés előfeltétele lesz, hogy az érettségiző diák 50 órányi közösségi szolgálatot igazoljon. A Századvég felmérése szerint a magyar választópolgárok többsége, 64 százaléka egyetért a közösségi szolgálat intézményének bevezetésével, míg 34 százalékuk ellenzi.

A jelenlegi kormányzat 2012-ben bevezette az önkéntes haderő intézményét, melynek lényege, hogy egyelőre mintegy 4 ezer fő, civil foglalkozásának megtartása mellett, szükség esetén évente legfeljebb 15 napra, illetve 3 évente legfeljebb 6 hónapra behívható szolgálatra a honvédség szerveihez. Az önkéntesek emellett készenléti díjra is jogosultak az államtól, illetve az állam kompenzálja munkáltatóikat a kiesett munkanapok után is. A Századvég által készített felmérés szerint a magyar társadalom többsége, 75 százaléka egyetért az önkéntes tartalékos haderő bevezetésével, míg mindössze 23 százalékuk ellenzi azt.

A Kormány egyes szakterületeken elért teljesítményének vizsgálata során a Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett a 2013. augusztus–november időszakban. A kutatóintézet a projekt során szakpolitikai témánként 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

2014. február 11.

A teljes tanulmányt itt letöltheti: 

Kormányzati Tükör 3. - Család- és közösségpolitika