Kutatás az Emberi Jogok Világnapja alkalmából


December 10-e 1948 óta az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának elfogadásának és kikiáltásának tiszteletére, az Emberi Jogok Világnapja. Ebből az alkalomból a Századvég Alapítvány – hasonlóan az előző évhez, idén is – közvélemény-kutatást végzett, amelyben azt vizsgálta, hogy az állampolgárok számára mennyire fontosak az alapvető jogi ismeretek, milyen élethelyzetekben találkoznak és igényelnek jogi tájékozottságot, milyen a bizalom a joggal foglakozó személyek és szervek felé.

Összességében megállapítható, hogy a társadalom többsége számára fontos, hogy a mindennapokban előforduló élethelyzeteikben tisztában legyenek az alapvető jogi ismeretekkel. Az emberek számára a leggyakrabban előforduló élethelyzetek közé tartoznak a munkaviszonyok, a családi viszonyok, a szerződéses viszonyok, a pénzügyi szolgáltatások, az ingatlan és gépjármű ügyek, valamint a bírósági és közigazgatási eljárások, így a kutatás ezeken a területen vizsgálódott. A tájékoztatási formák közül kiemelhető, hogy a megkérdezettek véleménye szerint az ügyvédek, jogtanácsosok és közjegyzők tanácsadásai a legmegbízhatóbbak, mivel ezek a tájékoztatások egyértelműen a személyes bizalmon alapulnak. Emellett az állami szervekkel szemben is jelentős a bizalom, a hatósági eljárásokban ráadásul ebben az esetben törvényi kötelezettség az ügyfelek tájékoztatása jogaikról és kötelességeikről. Szintén érdekesség, hogy a polgárok több mint fele a személyes tájékoztatási formában bízik, szemben a más, nem személyes kapcsolaton alapuló információforrásokkal.

A válaszadók csupán egyötöde értékelte úgy, hogy sehol sem használ vagy igényel jogi ismereteket, így egy területet sem jelölt meg, még példa szinten sem az alábbiak közül: vásárlás, családi ügyek, (tömeg)közlekedési ügyek, parkolás.

A teljes kutatás letölthető az alábbi linken: 

Kutatás az Emberi Jogok Világnapja alkalmából