A Századvég Alapítvány Orbán Viktor magabiztosságát és a kormányzat stratégiaváltását emelte ki a kormányfő pénteki évértékelőjéből (MTI)


Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője úgy látta, Orbán Viktor erős, dinamikus beszédet mondott és mindvégig magabiztosnak mutatta magát. A miniszterelnök szavaiból érződött, hogy a kabinet lezárta a kormányzás első két évét jellemző nagy átalakításokat, illetve az azzal járó nyílt konfliktusokat. Lánczi Tamás szerint a szemléletváltásra utal az a többször ismételt mondat is, miszerint a kormány jól teljesít, de még mindig nem elég jól. Az elemző ezzel összefüggésben hangsúlyozta, Orbán Viktor különbséget tett Magyarország és kormánya teljesítménye között, míg az elsőt - több példával is szemléltetve - egyértelműen jónak ítélte, addig a kabinet munkáját visszafogottan, némileg önkritikus, mértéktartó módon értékelte.

A pulpituson olvasható "Magyarország jobban teljesít" szlogenről szólva Lánczi Tamás hangsúlyozta, a miniszterelnök igyekezett kontrasztba állítani az elért eredményeket és rámutatni: Európához, valamint a korábbi szocialista kormányok teljesítményéhez képest is előrelépés történt az elmúlt évben. A Századvég munkatársa Orbán Viktor magabiztosságának jeleként értékelte az ez évre kilátásba helyezett gazdasági növekedést, amely a jövő évi választások előtt egyértelműen számon kérhető ígéretként hangzott el.