Mezőgazdaság-élelmiszerbiztonság konferencia


A termőföldtől az asztalig - Mezőgazdaság-élelmiszerbiztonság konferenciát tartott a Századvég Gazdaságkutató


"Magyarországon elismerten szigorúak az élelmiszer-biztonsági előírások. Magyarországon világviszonylatban és európai szinten is elismerten szigorúak az élelmiszer-biztonsági előírások" - mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

Fazekas Sándor a Századvég Gazdaságkutató A termőföldtől az asztalig - Élelmiszer-kereskedelem, élelmiszer-biztonság című konferenciát megnyitó beszédében hozzátette: mindezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrehozásával sikerült elérni. A szigorú előírások eredményeként egyetlen olyan élelmiszerbotrány sem volt az országban, amely megrengette volna a fogyasztói bizalmat és azélelmiszerpiacot, míg Európában az elmúlt években jó néhány ilyen esetre volt példa - mondta. Ebből a jövőben sem enged a tárca, amely a lakosság vagy a termelők számára komoly kockázatot jelentő minden visszaélést a hatóság teljes szigorával fog megakadályozni - szögezte le.

Fazekas Sándor a magyar tulajdonban levő termőföld szerepét is hangsúlyozta az élelmiszerbiztonság és élelmezésbiztonság szempontjából, és megerősítette, a kormány célja a kis és közepes családi gazdaságok megerősítése, mert a magyar termőföld a gazdák tulajdonában van a legjobb helyen. Ha a föld a családi gazdaságok kezén van, akkor meg lehet védeni a magyar GMO-mentes, minőségi élelmiszer-termelést - vélekedett. Fontos vívmánynak nevezte azt is, hogy a magyar élelmiszerek a termőföldtől az asztalig nyomon követhetőek, egészséges környezetből származnak.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár előadásában azt emelte ki, hogy a kormány az élelmiszeripari és élelmiszerlánc-biztonsági stratégiákban a vásárlói bizalom, tudatosság erősítését tűzte ki célul. Kiemelt kampányokat szerveznek a tudatos vásárlói magatartás erősítésére. Az eredmények között említette még a tárca és a Nébih által szervezett helyi termék éve programot, az országos szakmai fórumokat, vagy kiállításokat, fesztiválokat.

Elmondta, hogy a Nébih számára is egyértelmű iránymutatást jelöl ki az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia, hogy erős, a feketegazdaság ellen intenzíven fellépő, a kereskedelem érdekeitől független hatóságként működjön az.

Oravecz Márton, a Nébih elnöke ismertette: a hivatal közel 1200 dolgozót foglalkoztat, 51 telephelye van, 45 laboratóriumból álló hálózatot üzemeltet, ami évente kétmillió vizsgálatot végez. Megalakulásával 2012 óta teljes élelmiszerlánc-felügyelet működik Magyarországon, a hivatal ellenőrző hatóságként működik még az erdészet, vadászat, halászat, borászat, növénytermesztés területein.
    
Tájékoztatása szerint tavaly a kiemelt ellenőrzéseik során 1500 tonna tételt koboztak el 530 ellenőrzésen, és 392 millió forint bírságot szabtak ki. Az éves ellenőrzések keretében a Nébih megyei szerveivel együtt összesen 2 millió laborvizsgálatot, 190 ezer ellenőrzést végzett, és 885 millió forint bírságot szabott ki - sorolta az elnök.

galéria