Nemzeti Érdek folyóirat 1. szám

1.jpg
Témakör
Középosztályvita
Oldalszám
212
Kiadás éve
2012
ISBN/ISSN
1788-7356
Ár
500 Ft
Szerző(k):

Századvég Alapítvány

Leírás:

A győzni tudás képessége abban áll, ha másképp cselekszünk, mint a legyőzöttek.

Magyarországot ma olyanok vezetik, akik képesnek tartják a magyarokat ügyeik intézésére, és erőforrásokat szabadítanak fel annak érdekében, hogy létrejöjjön egy olyan politikai közösség, amely úgy kezdi a mondatait, amikor önmagáról beszél, hogy „mi, magyarok”. 

Azt gondoljuk, hogy ma a „nemzeti érdek” kifejezés jelenti azt a koordináta-rendszert, amelyben a kormányzás kérdései nem csupán felvetődnek, de megoldásukat is elnyerik. A „nemzeti érdek” ugyanis a mozgástér, a cselekvőképesség, az érdekérvényesítés, azaz a szuverenitás minden eszközzel történő fenntartása. Az a kormány tehát, amely a nemzeti érdek nevében jár el, életét a nemzeti ügyek jegyében szervezi meg, egy ilyen kormány nem tesz mást, mint hogy a politikai mérlegelés, az egymással ütköző értékek és érdekek konfliktusában azt nézi, mi szolgálja leginkább a magyar politikai közösség érdekét.

Nem magától értetődő gondolat – különö­sen Magyarországon van ez így –, hogy ha valaki a kormányzás érvényes keretének a nemzetet tartja, az ne „elmaradott”, „nacionalista” vagy „Európa-ellenes” álláspontot is képviseljen egyben. Akik így gondolkodnak, azokat nem árt emlékeztetni, hogy Európában mindenütt magától értetődőnek számít, hogy egy kormány elsősorban a sajátjainak az érdekét nézi. Így tesznek a franciák, a németek, az angolok, és vajon mi, magyarok miért ne tehetnénk így? A kétkedők válasza jól ismert: kicsik és gyengék vagyunk, a legjobb, amit tehetünk, ha alkalmazkodunk.

Akik így gondolkodnak, azok a magyarok sorsát és az arról való döntést mindig másokra bíznák. Nem mindegyik politikai szótárban lelhető fel ugyanis a „nemzeti érdek” kifejezés, léteznek olyan politikai gyakorlatok, amelyek számára teljesen ismeretlen ez a szócikk.

A győzni tudás képessége viszont abban áll, ha másképp cselekszünk, mint a legyőzöttek.

Ennek szellemében a Nemzeti Érdek folyóirat kiadását magára vállaló Századvég Csoport a nemzetstratégiai gondolkodás szellemi műhelyeként arra összpontosít, hogy a XXI. század elejének legfontosabb politikai-hatalmi kérdéseinek megértésével, elemzésével, valamint javaslatok megfogalmazásával maga is hozzájáruljon a magyar politikai közösség előtt álló feladatok megoldásához, a jó élet szellemi feltételeinek megteremtéséhez.

G. Fodor Gábor | Lánczi András