Nemzeti Érdek folyóirat 18.szám

Új Amerika születik?
Témakör
Amerika
Oldalszám
152
Kiadás éve
2017
ISBN/ISSN
1788-7356
Ár
1 500 Ft
Szerző(k):

Századvég Alapítvány

Leírás:

Új Amerika születik?

Mintha tegnap lett volna, hogy Washingtonban árgus szemekkel figyeltük a néhány percenként frissülő választási eredményeket, amelyek az este folyamán egyre inkább egy történelmi meglepetés – és talán mérföldkő – bekövetkeztére utaltak. Pedig e kiadvány megjelenésekor közel öt hónapja hivatalban van már az új amerikai adminisztráció, amely napról napra gondoskodik róla, hogy témával szolgáljon a politikai elemzők számára.

Olvasóink megszokhatták, hogy a Századvég Alapítvány gondozásában megjelenő Nemzeti Érdek folyóirat mindig valamilyen nemzetstratégiai jelentőségű témát dolgoz fel. Az elmúlt években azt is észrevehették, hogy a kiadványok egyre többször foglalkoznak a magyar külpolitika prioritásaival, legyen az a bevándorlási válság, Európa jövője vagy legutóbb a Visegrádi Együttműködés.

Követve tehát a nemzetközi politika egyre dinamikusabb fejleményeit, a közel­múltban Magyarország közép-európai, majd kontinentális környezetét jártuk körül. Szinte természetes, hogy a következő lépés a transzatlanti együttműködés helyzetének vizsgálata az új amerikai adminisztráció első hónapjainak tükrében.

Aligha vitatható, hogy az elmúlt hónapokban végbemenő tengerentúli változásoknak olyan globális hatásuk van, amely megkerülhetetlenné teszi a szemünk előtt megszülető új Amerika alapos elemzését. Tavaly ilyenkor még kevesen hitték volna, hogy az Európában már régóta érzékel­hető tektonikus mozgások nemhogy elérik, de alapjaiban alakítják át az Egyesült Államokat.

Ellentétben ugyanis az európai liberálisok várakozásaival, az USA nem szembeszállt a változással, hanem annak élére állt. Úgy tűnik, hogy az amerikai nép nagy része valósággal fellázadt a belpolitikát domináló progresszivizmus, a közbeszédet cenzúrázó politikai korrektség, valamint a külpolitikát vakvágányra vezető liberális idealizmus ellen.

Amerikában hirtelen ugyanazok a törekvések jelentek meg, amelyek Magyarországon évek óta a kormány politikájának fókuszában állnak: munkahelyteremtés, adócsökkentés, határvédelem és küzdelem az illegális bevándorlással szemben. A magyar külpolitikához hasonlóan Washingtonban is előtérbe került a külgazdasági szemlélet, amelyet olyan új prioritások egészítenek ki, mint az üldözött keresztények védelme, amelyben Magyarország világszinten is élen jár.

A Századvég – mint a magyar–amerikai kapcsolatok fejlesztése mellett elkötelezett think tank – nemcsak üdvözli ezeket a kedvező fejleményeket, hanem kutatásokkal, elemzésekkel, valamint háttérmunkával igyekszik támogatni a kétoldalú viszony szorosabbra fűzésére irányuló magyar külpolitikai törekvéseket. Bízom benne, hogy kiadványunkkal hozzájárulunk e célok megvalósulásához.

Barthel-Rúzsa Zsolt,
a Századvég Alapítvány elnöke