Mi a baj a világgal?

Chesterton_miabaj_a_vilaggal_B1.jpg
Témakör
Politikatudomány, politológia
Oldalszám
224
Kiadás éve
2019
ISBN/ISSN
978-615-5164-40-8
Ár
2 390 Ft
Szerző(k):

G. K. Chesterton

Leírás:

Most 40% kedvezménnyel vásárolható meg: 2990 Ft helyett csak 1790 Ft. A kedvezmény visszavonásig érvényes.

Gilbert Keith Chesterton (1874-1936), briliáns elméjű angol író és filozófus, A Paradoxon hercegének is nevezték. Lefegyverző stílusát, mely világnézetének hű lenyomata, két halhatatlan magyar kortársa tömören így jellemzi: “Csak a magától értetődő igazságot közli, olyan meztelenül, hogy éppen ettől ámulunk el.”
(Kosztolányi Dezső)
 

“Az értelem gyűjtőlencse, s így a valóság képét, amit lelkünkre vetít, meg kell fordítanunk, hogy eredeti helyzetéről fogalmat kapjunk.”
(Karinthy Frigyes)
 

„Abban vélhetőleg a feministák többsége is egyet ért velem, hogy a boltokban és a malmokban a nőiség szégyenteljes zsarnokság alatt sínylődik. Csakhogy én a zsarnokságot kívánom lerombolni, ők pedig a nőiséget. Ez az egyetlen különbség közöttünk.”

„A modern nézőpont következményeként az emberek azért fedeznek fel új ideálokat, mert a régiekhez már nem mernek közelíteni. (…) Ha meg kell mondanom, hogy mi a baj, az elsődleges bajok közül is legelsőként említeném azt a mély és kimondatlan modern feltevést, hogy minden, ami elmúlt, egyszersmind lehetetlenné vált. A modernek egyik igencsak kedvelt és gyakran hangoztatott metaforája a következő: “az órát nem lehet visszatekerni.” Csakhogy egyszerű és nyilvánvaló tény, hogy vissza lehet tekerni.”