Vallásosság Magyarországon

vallásosság
Témakör
vallás
Oldalszám
404
Kiadás éve
2020
ISBN/ISSN
978-615-5164-65-1
Ár
3 190 Ft
Szerző(k):

Gyorgyovich Miklós (szerk.)

Leírás:

Az európai valláskutatási hagyományokhoz képest jelentősen mélyebb, feltáróbb kutatást adunk most közre. A Századvég Alapítvány Társadalomtudományi Kutatócsoportja 2017 folyamán páratlanul nagy mintán, ötvenháromezer fő megkérdezésével jutott a kötetben foglaltak tapasztalatára.

A Magyarország minden megyéjének minden szintű településére kiterjedő kutatás arra kereste a választ, hogy pontosan miként és hogyan változik a vallási élményre való nyitottság, és a hit megélése milyen formákat ölt.

Tanulmánykötetünk áttekinti az európai tendenciákat, majd megvizsgál olyan tényezőket is, amelyeket más kutatások korábban nem érintettek. A személyes vallásgyakorlás aspektusainak elemzése és a vallási képlékenység bemutatása a kutatás legfontosabb hozadéka.

Az elemzések nagy hangsúlyt helyeztek annak kibontására, hogy miként néz ki a társadalomnak az a kétharmada, amely az ún. képlékeny vallásosság körébe sorolható. Arról a csoportról van szó, amelyet semmiképp nem lehet leírni azzal, hogy a hit kérdésében ridegnek bizonyulna. A tanulmányok alapvetően a vallási élményt vizsgálják, minden korábbinál pontosabb képet adva a magyar társadalom hithez való viszonyáról – természetesen a felekezeti hovatartozás kérdéseit is szem előtt tartva.