2022-ben rég látott nehézséggel került szembe Európa. Az orosz–ukrán háború kirobbanása, illetve a nyomában érkező infláció, energiaválság és szankciók érezhető társadalmi és gazdasági depresszióhoz vezettek az európai országokban.  Ennek fényében nem meglepő, hogy az európai közvélemény még soha nem volt annyira pesszimista, mint 2022-ben.

Az aktuális eredmények szerint az uniós és brit polgárok közel kétharmada (64 százaléka) érzi úgy, hogy inkább rossz irányba mennek a dolgok az országában, míg 29 százalékuk pozitívan értékeli a dolgok jelenlegi menetét. Ehhez hasonló képet láthatunk a gazdasági konjunktúraérzet vonatkozásában. Az uniós és brit válaszadók döntő többsége (56 százaléka) azzal számol, hogy a következő egy-két évben a saját országának gazdasági helyzete romlani fog. A jövő generációk kilátásaival kapcsolatban ugyancsak számottevően nagyobb a borúlátók (49 százalék), mint a stagnálásra számítók (23 százalék) és az optimisták (20 százalék) hányada.

A kutatás alapján egyértelműen kijelenthető, hogy 2022-ben Európa lakossága kimagaslóan a gazdasági problémákat tekinti a legnagyobb kihívásnak. Arra a kérdésre, hogy a megkérdezettek szerint mi a legfontosabb probléma, mellyel az országuknak szembe kell néznie, az uniós válaszadók közel háromnegyede (72 százaléka) a gazdasági nehézségeket jelölte meg, míg 7 százalékuk az orosz–ukrán fegyveres konfliktussal összefüggő biztonsági kockázatokban látja a legnagyobb kihívást.

A politikai attitűdök tekintetében kiegyenlítettséget láthatunk az Európai Unió lakossága körében. Az uniós polgárok – önbesorolásuk alapján – közel azonos arányban tekintenek magukra jobboldaliként (29 százalék), mint baloldaliként (27 százalék). Középen állóként az uniós válaszadók 29 százaléka definiálta magát. A felmérés feltárta azt is, hogy az európaiak milyen értékek és közéleti célkitűzések képviseletét társítják a konzervatív, illetve liberális világnézetű emberekhez. Megállapítható, hogy az európai közvélemény szerint a liberálisokra leginkább a szexuális kisebbségek, a nemek közötti egyenlőség, továbbá a kulturális sokszínűség támogatása a jellemző, míg konzervatívként főként azokra tekintenek az európaiak, akik számára fontos a hagyományok megőrzése, a bevándorlás szigorú szabályozása és a társadalmi életet szabályozó szigorú törvények alkalmazása.