Sajtószoba

A sajtószobában megtalálja legfontosabb elemzéseinket, kutatási eredményeinket közéleti, társadalmi és gazdasági témákban. Továbbá ezen a felületen tesszük közzé szervezetünket érintő kiemelt híreinket, közleményeinket. A cikkek közötti tájékozódást a szűrő és kereső funkciók segítik.

Kategória

Év

Valamit nem találsz?

A Századvég konferenciát tartott napjaink egyik legaktuálisabb témájáról, a szólásszabadságról. A Szólásszabadság Konferencia fő kérdése az volt, hogy „Van-e még szólásszabadság?”.  Az eseményen neves hazai és külföldi szereplők osztották meg gondolataikat a résztvevőkkel olyan témákat érintve, mint a gyűlöletbeszéd, a vélemény- és a sajtószabadság, az internet befolyása a szólásszabadságra, vagy éppen, hogy hogyan nehezíti Brüsszel a magyar közbeszédet.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2024. februári felmérése alapján a lakosság gazdasági közérzete 1,0 indexponttal, míg a vállalatok gazdasági várakozásai 0,1 indexponttal csökkentek az előző hónapban mért értékhez képest. Így a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –12,9-re, a vállalati mutató értéke pedig –11,8-re gyengült. A februári felmérés alapján markáns pozitív változás, hogy a lakosság lefelé korrigálta a jövőbeni inflációs várakozásait. Ugyanakkor a vállalatoknál a termékeikre az elmúlt egy évben alkalmazott áralakításra vonatkozóan mértük a legnagyobb változást januárról februárra.

A KSH előzetes adatközlése szerint a nyers adatok alapján 2023 negyedik negyedévében a magyar GDP stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján azonban 0,4 százalék bővülés látható a magyar gazdaság teljesítményében 2022 negyedik negyedévéhez képest. Az előző negyedévhez viszonyítva szintén nem változott a GDP, ami meglepetésszerűen hatott a harmadik negyedéves 0,8 százalékos bővülést követően. 2023 egészét tekintve a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 0,8 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság.

A KSH által publikált, az ipar teljesítményére vonatkozó részletes adatok alapján látható, hogy a 2022-es bővülő időszakot követően 2023-ban az ipari termelés és értékesítés visszaesett a kedvezőtlen nemzetközi gazdasági környezetnek, a belföldre történő értékesítés erőteljes zsugorodásának, valamint lassuló ipari exportértékesítésnek köszönhetően.

Regisztráció

Registration

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Regisztráció

Frissítettük feltételeinket