Legfrissebb kutatási eredmények

Stabil a kormánypártok támogatottsága

Forrás: Századvég Alapítvány


Erős Fidesz-KDNP, gyengülő ellenzék

Forrás: Századvég Alapítvány

Hírek, elemzések

Az Európai Néppárt azért büntetné a Fideszt, mert az kiáll a magyar választók akarata mellett

A magyarok döntő többsége szerint a Fidesz Európai Néppártból való lehetséges kizárása mögött többek között az áll, hogy Brüsszel nem támogatja a magyar kormányt Európa keresztény kultúrájának megvédésében, a magyar családok melletti kiállásban, Soros György és Jean-Claude Juncker pedig bosszút akarnak állni a kormányzati kampány miatt – derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A jog mint politikai fegyver

Montesquieu óta közismert tétel, miszerint a három hatalmi ágat - törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás - szét kell választanunk ahhoz, hogy valódi demokráciáról beszélhessünk. Mindegyiknek megvan a maga szerepe, melyet maradéktalanul teljesítenie kell, viszont egyik sem terjeszkedhet túl a saját terrénumán. Tehát a szétválasztás mellett a megfelelő egyensúlyukat is biztosítani kell. Sajnálatos módon Európában, sőt a tengerentúlon is találkozhatunk olyan döntésekkel, melyek azt jelzik: bizonyos politikai szándékok érvényre juttatása érdekében az igazságszolgáltatás politikai fegyverré vált, mellyel a népképviseletet megtestesítő törvényhozás szerepét kívánják megkerülni.

3 százalék feletti növekedés és dinamikus bérnövekedés 2019-ben és 2020-ban is

2018 utolsó negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, miközben az év egészében 4,9 százalékos volt a bővülés, ami a negyedik leggyorsabb volt az Európai Unióban. A Századvég Gazdaságkutató decemberi előrejelzéséhez képest nem módosította 2019-re vonatkozó prognózisát, így 3,9 százalékos növekedést vár, miközben 2020-ra 3,5 százalékos bővülést becsül.