Hírek, elemzések

Miért változtak ennyire a prognózisok?

Kedden az IMF közzétette a legújabb prognózisát. Áprilisban az intézmény még optimista volt, „mindössze” 3,1 százalékos visszaesést várt 2020-ra Magyarországon. Ez most 6,1 százalék.

13,6 százalékos visszaesés a második negyedévben

2020 második negyedévében a magyar gazdaságot súlyosan érintette a koronavírus-járvány, a GDP 13,6 százalékos csökkenést szenvedett el. A vírushelyzet majd minden ágazat esetében visszaesést eredményezett az előző év azonos időszakához képest.

Durva hazugságok Brüsszelből

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöki tisztét viselő cseh politikus 2020. szeptember 30-án az Európai Bizottság első jogállamisági jelentését mutatta be a nyilvánosságnak, kifejtve, hogy bár a jogállamiság számos tagállamban szigorú jogi szabályok által védett, meglátása szerint az igazságszolgáltatás és a média szabadságát érintő kihívások több országban súlyosan veszélyeztetik a demokratikus normák betartását.

A budapesti turizmus kilábalási esélyei

Az elmúlt években Magyarországon dinamikus volt a turizmus növekedése, ami részben a szektorral kapcsolatos világtendenciának, részben a kiemelt kormányzati figyelemnek és jól strukturált, célzott turizmusfejlesztési politikának köszönhető. A turizmus, mint húzóágazat idei évi kilátásai is biztatóak voltak, azonban a koronavírus világjárvány terjedésével párhuzamosan a kilátások gyorsan negatívba fordultak. Szakáli István Loránd közgazdász átfogó elemzése a turizmus alakulásáról a Makronómon.

Középpontban az idősek

Egyre jelentősebb mértékben járulnak hozzá az idősek a gazdaság teljesítményhez, így a döntéshozóknak érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk erre a korcsoportra – derül ki a Nézőpont Intézet idősek világnapja alkalmából készített tanulmányából. Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője lapunknak elmondta, a baloldali pártok ma már nemkívánatos csoportként tekintenek az idősekre, és úgy tűnik, a generációk szembeállítását tűzték ki célul.

Fokozatos tisztulás várható

Ifj. Lomnici: A hálapénz posztkommunista maradvány

Legfrissebb kutatási eredmények

Tartja előnyét a Fidesz-KDNP a Gyurcsány vezette ellenzékkel szemben

Forrás: Századvég Alapítvány, CATI, n=1000, 2019. szeptember  23-25.​


Erős kormánypárti győzelem várható az EP-választásokon

Forrás: Századvég Alapítvány