Hírek, elemzések

Ausztria megkésett védelmi intézkedéseinek felelőssége kontinentális szintű

Ausztria az egyik első európai ország volt, ahol koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak, sőt, a járvány egyik gócpontjaként azonosították. Az osztrák Szövetségi Kancellária mégsem tette meg időben a szükséges védelmi intézkedéseket, amelyekkel elejét vehette volna a járvány ilyen léptékű terjedésének; ezzel nem csupán az osztrák, de a teljes európai lakosságot veszélynek tette ki - olvasható Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető külpolitikai elemzőjének írásában.

Koronavírus és gazdaság – A Századvég szakértője szerint a túlzott globalizáció lehet 2020 "devizahitele"

"Gyors visszapattanás", azaz a gazdaság normalizálódása akkor lehetséges, ha a járvány nem húzódik - véli Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője, aki sorra veszi a mostani helyzet előzményeit és lehetséges következményeit.

Nemzetpolitikáról a vírus árnyékában

100 évvel Trianon után, 30 évvel a rendszerváltás és a marosvásárhelyi márciusi magyarellenes pogrom után a koronavírus új helyzetet teremt Európában, a térségben és a nemzetpolitikában is.

Hatékony védekezés az online hangulatkeltés árnyékában

Nagy visszhangot váltott ki a közbeszédben, hogy az ellenzéki pártok – a DK-tól a Jobbikig – nem szavazták meg a koronavírus-törvényt, lassítva ezzel az eredményes védekezéshez szükséges reakció sebességét. Jogosan tehető fel a kérdés, hogy a magyar választók vajon hogyan vélekednek az ellenzék e lépéséről, és vajon milyen tényezők befolyásolják őket álláspontjuk kialakításában? - olvasható dr. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzőjének írásában.

Ellenzéki pártok a Soros-szervezetek fogságában

Az ellenzéki erők nem támogatták a hatékonyabb védekezést és a károk enyhítését célzó koronavírus-törvény elfogadását, mely lépésük indokolásaként többnyire pártpolitikai természetű érveket hoztak fel. Közelebbről megvizsgálva a kérdést viszont egy jóval összetettebb kép tárulhat elénk az ellenzék politikai cselekvésének mozgatórugóiról - olvasható dr. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzőjének írásában.

Európa-szerte különleges jogrend segíti a járvány elleni védekezést

A koronavírus-járvány elleni védekezés értelmében több nyugat-európai ország is különleges jogrendet állított fel, melynek keretében veszélyhelyzetet hirdettek ki többek között Finnországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában is. A Századvég legfrissebb elemzése egyes európai országok intézkedésit tekinti át.

Legfrissebb kutatási eredmények

Tartja előnyét a Fidesz-KDNP a Gyurcsány vezette ellenzékkel szemben

Forrás: Századvég Alapítvány, CATI, n=1000, 2019. szeptember  23-25.​


Erős kormánypárti győzelem várható az EP-választásokon

Forrás: Századvég Alapítvány