Hírek, elemzések

A baloldal szavazatszerzésre használná a vakcinát

December vége óta folyamatosan zajlik a koronavírus elleni védőoltások beadása Magyarországon, január közepéig már közel 120 ezer ember kapta meg a vakcinát. Mindeközben Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azzal a javaslattal állt elő, hogy mindenki kapjon 100 ezer forintot, aki beadatja magának a védőoltást. Kérdésként merül fel, hogy az ilyen és ehhez hasonló felvetések vajon mennyiben találkoznak a magyar választók elvárásaival?

Századvég-kutatás: Az Európai Unió minden országára jellemző, hogy inkább a családtámogatást választanák a migrációval szemben

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Századvég Alapítvány közös online konferenciát tartott, ahol az Európa Projekt család kérdéskör kutatási eredményeit mutatták be. A kutatásból egyértelműen és világosan kiderül, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Európa többi országában is fontos a család intézménye, és a megkérdezettek többsége szerint a kontinens népesedési problémáját nem bevándorlással, hanem a születendő gyerekek számának növelésével kell megoldani. A konferencia nyitóbeszédét Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tartotta.

Válsághasonlóságok

„A koronavírus-járvány és a klímaváltozás jövőbeli kockázatai között több hasonlóságot látunk. Leginkább abban, hogy mindkét jelenség hatásait azok az államok tudják hatékonyan kezelni, amelyeknek stabil a gazdaságuk és döntésképes a kormányzatuk” – mondták lapunknak a Századvég Gazdaságkutató Zrt. szakértői.

4,6 százalékos visszaesés a harmadik negyedévben

Az idei harmadik negyedévben a koronavírus gazdasági hatása enyhébb volt, a kevésbé szigorú korlátozások miatt a gazdasági teljesítmény 4,6 százalékkal esett vissza. A gazdaság újraindulását mutatja az is, hogy a negyedéves növekedés 11,4 százalékot tett ki.

A Kúria szerepe a korrupció elleni küzdelemben

A korrupció elleni harc történelmileg és nemzetközi szinten is kiemelkedő jelentőségű, a probléma folyamatosan jelen van kontinensünkön is. A harc eszköztárának egyik legfontosabb eleme az egységes és kiszámítható ítélkezési gyakorlat, ezen belül is fontos szerep hárul a legfőbb ítélkezési fórumokra.

Kanyarban előzni

Az UNCTAD (ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája) legfrissebb jelentésének megfelelően, 2020 első felében globális szinten az FDI (külföldi működőtőke-befektetések) összege összehasonlítva az előző év azonos időszakával, 49 százalékkal esett vissza. Az év egészére vonatkozó előrejelzésük szerint a visszaesés mértéke 40 százalék körül fog alakulni. A jelenség hangsúlyosabban a fejlett gazdaságokat (Észak-Amerika és Európa) érintette, ahol a visszaesés 75 százalékos volt, ami összegszerűen 98 milliárd dollárral kevesebb FDI-áramlást jelent. Ennek következménye, hogy 2020 első felében a nemzetközi FDI-áramlás az 1994-es év szintjére esett vissza, tulajdonképpen lenullázva a „hiperglobalizáció" korának eredményeit a befektetések terén. Európa egészét tekintve, a tőkekivonások következtében a visszaesés meghaladta a 100 százalékot. Világszinten a bejelentett új projektek száma 37 százalékkal esett vissza az előző évhez képest, ami nem sok jóval kecsegtet, és elhúzódó válságot jelez előre. A remények szerint csupán az elhalasztott beruházások termőre fordulásának csúszása mindenképpen hatással lesz a világgazdaság válságból való kilábalási ütemére, és várhatóan lassítani fogja azt.