Rezsilegenda, óriási hazugság, látszatintézkedés – így kérdőjelezi meg a baloldal a rezsicsökkentés eredményeit

Márki-Zay idézett kritikáján túl Szél Bernadett, az LMP egykori kormányfőjelöltje, a Momentum jelenlegi országgyűlésiképviselő-jelöltje januárban „rezsilegendának” titulálta a rezsicsökkentést, megemlítve, hogy „valós csökkentés helyett állami árbeavatkozás van”, míg V. Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja szerint a „rezsicsökkentés óriási hazugság”. Ehhez hasonlóan Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke sajtótájékoztatója keretében azt sugallta, hogy a rezsicsökkentés egy „látszatintézkedés”, melynek bevezetése mögött az a szándék húzódott meg, hogy a kormányzat a víz-, a gáz-, illetve a fűtésszámlákon, valamint a bankszámla-kivonatokon hirdethesse a „propaganda-intézkedéseket”. A zöldpárt politikusa hozzátette, hogy „Orbán Viktornak a propaganda és a látszat számít”. Szemmel látható tehát, hogy

Márki-Zay Péter és szövetségesei a választási kampánytevékenységükben kitüntetett szerepet szánnak a rezsicsökkentéssel járó előnyök elvitatásának,

illetve figyelmen kívül hagyásának, azt a látszatot keltve, hogy a rezsicsökkentés egy érdemi tartalom nélküli kampányfogás.

2600 milliárd forintos könnyebbséget jelent a rezsicsökkentés a magyar háztartásoknak

Fontos megjegyezni, hogy a hódmezővásárhelyi városvezető, illetve az őt támogató balliberális erők prominenseinek napjainkban megfogalmazott kritikái a rezsicsökkentés látszólagos, az emberek számára nem érzékelhető jellegéről – az intézkedés fenntarthatósága kapcsán hangoztatott állításokhoz hasonlóan – nem testesítenek meg érdemben eltérő rezsipolitikai megközelítést az elmúlt években képviselt baloldali véleményekhez képest.

Célszerű felidézni, hogy 2013-ban a Magyar Szocialista Párt részéről Szabó Imre úgy látta, hogy a kormányzat „egyetlen forintot sem tett hozzá a rezsicsökkentés érdemi programjához, és nem segített a rászorulókon”, míg párttársa, Gúr Nándor szerint „a 10 százalékos rezsicsökkentés úgy általában véve semmit nem hoz”. Schmuck Erzsébet az LMP jelenlegi társelnöke 2014-ben „nem létező rezsicsökkentésről” beszélt, Kiss László, az MSZP egykori, és a Demokratikus Koalíció jelenlegi politikusa „rezsiblabla” helyett „valódi tetteket” sürgetett, Kepli Lajos, a Jobbik egykori országgyűlési képviselője pedig úgy vélte, hogy „a társadalom egészében ez a rezsicsökkentés, ennek a hatása nem érezhető”. Szintén a Jobbik színeiben Hegedűs Lórántné még 2017-ben – a rezsicsökkentési program ötödik évében – is azt állította, hogy „itt szó sincs rezsicsökkentésről”.

A baloldal állításaival szemben fontos hangsúlyozni, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar háztartások – az intézkedés bevezetésétől 2021-ig – összesen 2600 milliárd forintot takarítottak meg.

Egy háztartás összegezve 627 ezer forintot – havi bontásban 6 ezer forintot – tudott más célokra fordítani a rezsiszámláin kívül. A rezsicsökkentés bevezetése előtt, 2005 és 2012 között a közüzemi díjak emelkedése következtében egy háztartásnak átlagosan 768 ezer forintos többletköltséggel kellett kalkulálnia a rezsiszámlák befizetésekor, ami havonta 9 ezer forintos terhet jelentett. További érdekesség, hogy a rezsicsökkentési program révén a közművekre fordított kiadások aránya csaknem a felére, 14 százalékról 8 százalékra csökkent 2012 és 2019 között. Az időszakban tapasztalt jelentős jövedelemnövekedés ugyan a kiadások nagyobb mértékű, 60 százalékos emelkedését tette lehetővé (havi 275 ezer forintról 411 ezer forintra), viszont az átlagos rezsiköltségek még így is csökkentek (havi 38 500 forintról 35 280 forintra). Így

összességében a rezsicsökkentés 54 százalékos kiadáscsökkentést eredményezett a rezsitételeken az összes kiadástételhez viszonyítva.

Ennek fényében kijelenthető, hogy a rezsicsökkentés eredményeként a háztartások egyrészt mind arányaiban, mind nominális értelemben jelentősen növelhették oktatási, egészségügyi, közlekedési, vagy szórakozási célú kiadásaikat, másfelől pedig

a jobboldal a szóban forgó intézkedéssel majdnem teljes egészében visszaadta azt az összeget a magyar családoknak, amit előtte a baloldal elvett tőlük.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy amennyiben 2021-ben – a Márki-Zay Péter és balliberális partnerei által javasolt – piaci árazás lépett volna érvénybe, akkor pusztán ebben az évben egy átlagos magyar családnak 366 ezer forinttal többet kellett volna fizetnie a rezsiért. Egy átlagos egyedülálló éves energiaköltsége 190 ezer forintról 450 ezer forintra, egy nyolcfős családé pedig 480 ezer forintról 1,1 millió forintra növekedett volna 2021-ben, amennyiben a baloldal rezsipolitikája érvényesült volna. Ezen felül – a piaci árszabás következményeként – a 2021-es évre 12 százalékra emelkedett volna az energiaszegény háztartások aránya. Másképpen fogalmazva a fűtési nehézségekkel küzdő családok száma a jelenlegi 172 ezerről 520 ezerre emelkedett volna, vagyis

a tavalyi évben átlagosan több mint egymillió embernek kellett volna lemondania a fűtött otthon kényelméről, ha a Márki-Zay által szorgalmazott piaci árazás került volna bevezetésre.

Összegezve megállapítható, hogy a rezsicsökkentés pozitív hatásait elfedő kommunikációjával Márki-Zay Péter ugyanazon az úton jár, mint a baloldali pártok 2013 óta.

Márki-Zay a balliberális tömb rezsipolitikájának fundamentumait tehát nem változtatta meg, csupán ezek politikai elmaszkírozására tett kísérletet

az „okos rezsicsökkentés” meghirdetésével.

A rezsicsökkentés előnyeit megkérdőjelező, valamint az intézkedést az elmúlt években átverésnek tituláló baloldali kritikák teljes listáját az alábbi táblázat foglalja össze

Ki mondta? Mit mondott? Mikor mondta?
Dr. Szekeres Imre (MSZP) „A Szocialista Párt kormánya évente körülbelül 100 milliárd forintot adott támogatásként a lakosságnak szociális alapon a rezsiköltségek fedezetére[…] ezért van igazunk akkor, amikor világos programokat teszünk az asztalra, hogy hogyan lehet a rezsit valóban érdemben és hosszú távon csökkenteni.” 2013.02.12.
Gúr Nándor (MSZP) „Egy szó mint száz: a 10 százalékos rezsicsökkentés úgy általában véve semmit nem hoz […]” 2013.03.19.
Vágó Gábor (LMP) „A rezsik ugyanúgy magasak lesznek, ameddig magát az energiafogyasztási rendszert nem változtatjuk meg. Ez a kádárista attitűd az, hogy éppen egy kicsit lejjebb tekerünk az egyik potméteren, hogy attól majd nőjön a lakosság boldogsága, de hosszú távon nem változtatjuk meg a rendszer alapjait, ami miatt körbe és körbe forog a magyar társadalom, és nem tud kikerülni a saját maga alkotott béklyóból.” 2013.03.19.
Szabó Imre (MSZP) (a kormányról)

„Egyetlen forintot sem tett hozzá a rezsicsökkentés érdemi programjához, és nem segített a rászorulókon.”

2013.04.29.
Szél Bernadett (LMP, jelenleg Momentum) „[…] az álságos rezsicsökkentéssel és a közmunkaprogrammal nem fog ez az ország előbbre jutni.” 2013.05.07.
Göndör István (MSZP) „Megint csak azt mondom, hogy már a középiskolai érettségin nagyon csúnya, de ha már a statisztika kollokviumon valaki figyelmen kívül hagyja a világpiaci ár változását, vagy a világpiaci ár változását is megpróbálja egy kormány nyakába varrni, az már enyhén mosolyogtató. De mellette hadd jegyezzem meg: a rezsicsökkentés, amelyről olyan büszkén beszélnek, a fogyasztók ma már tudják, az ár nem változott, ők csak a számlájuk végösszegéből kapnak 10 százalékot, tehát az árakkal önök nem csináltak semmit.” 2013.09.10.
Lengyel Szilvia (LMP) „Rezsicsökkentés ide vagy oda, a családoknak 20-30 ezer forinttal kevesebb marad a hónap végén a pénztárcájukban […]” 2013.09.23.
Simon Gábor (MSZP) „Nem gondolom, hogy most a rezsicsökkentés megtakarítása lesz az, amitől majd a családok fogyasztása olyan nagyságrendűvé válik, ami aztán majd a gazdaság újbóli dinamizálását fogja jelenteni.” 2013.10.25.
Dr. Apáti István (Jobbik, jelenleg Mi Hazánk Mozgalom) (a közműszolgáltató cégekről)

„[…] a multikra kivetett különböző adókat vissza tudják hárítani ezek a cégek, és ugyanígy megmarad a cégek kibúvási lehetősége […] nem kiskapui, nagykapui maradtak a szolgáltatóknak, hogy a rezsicsökkentés eredményét visszavegyék az emberektől.”

2013.10.29.
Kepli Lajos (Jobbik) „[…] azt gondoljuk, hogy a társadalom egészében ez a rezsicsökkentés, ennek a hatása nem érezhető […]” 2014.07.04.
Schmuck Erzsébet (LMP) „[…] önök a tavaszi ülésszak óta képviselői és szakértői munkaórák sokaságát áldozták egy olyan törvényjavaslat elfogadtatására, amelynek a legfőbb hozadéka, hogy újra, immár sokadszor átszabja a számlaképet a nem létező rezsicsökkentés hatékonyabb önreklámja érdekében […]” 2014.09.24.
Kiss László (MSZP, jelenleg Demokratikus Koalíció) „[…] rezsiblabla helyett valódi tettekre van szükség.” 2014.09.24.
Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) „Összességében azt lehet mondani, hogy önöknek sikerült teljesen lenullázni a rezsicsökkentés látszólagos hasznát is.” 2014.11.03.
Dr. Szakács László (MSZP, jelenleg Demokratikus Koalíció) „Most már önök is tudják, hogy […] nagyjában-egészében minden egyes emberre 25 ezer forintnyi pluszkiadást róttak a rezsicsökkentés jegyében.” 2015.02.16.
Mesterházy Attila (MSZP) „[…] 2010 előtt akkor is olcsóbb volt a rászorulók számára a gáz a gázár-kompenzáció miatt, mint ami most a rezsicsökkentés után elérhető az emberek számára.” 2015.11.18.
Kepli Lajos (Jobbik) „Valóban, a rezsicsökkentés már a bevezetésekor egy nagyon ügyes politikai kommunikációs trükknek bizonyult, amely a későbbiekben a háztartások nagyon kis számában eredményezett érdemi megtakarítást, amint azt az elmúlt évek tapasztalata mutatja.” 2016.10.24.
Hegedűs Lórántné (Jobbik) „Még egy dolgot hadd mondjak el ezzel kapcsolatban: itt szó sincs rezsicsökkentésről […]” 2017.03.20.