kommentár

Valamit nem találsz?

TOVÁBB A SAJTÓSZOBÁBA

A 2024. februárra vonatkozó KSH építőipari gyorsjelentése szerint az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest 3,2 százalékkal nőtt, viszont az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok alapján 8,5 százalékkal csökkent.

2024 márciusában a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A hónapban az elmúlt évhez viszonyítva a szolgáltatások ára (9,9 százalék) emelkedett a legnagyobb mértékben. Ezzel szemben a háztartási energia ára 3,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal emelkedett éves bázison, amihez a cukor 30,9 százalékos, illetve a sertéshús 9,1 százalékos drágulása járult hozzá jelentősebb mértékben. Ezzel szemben a liszt 20,3 százalékos, a tojás 19,7 százalékos és a száraztészta 13,1 százalékos árcsökkenése pozitívan befolyásolta az élelmiszerinfláció alakulását. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,8 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Megjelent a KSH 2024. januárra vonatkozó építőipari termeléssel kapcsolatos gyorsjelentése, amely szerint éves bázison 17,2 százalékos, havi bázison pedig 10,2 százalékos volumennövekedést ért el a hazai építőipar.

A KSH előzetes adatközlése szerint a nyers adatok alapján 2023 negyedik negyedévében a magyar GDP stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján azonban 0,4 százalék bővülés látható a magyar gazdaság teljesítményében 2022 negyedik negyedévéhez képest. Az előző negyedévhez viszonyítva szintén nem változott a GDP, ami meglepetésszerűen hatott a harmadik negyedéves 0,8 százalékos bővülést követően. 2023 egészét tekintve a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 0,8 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság.

A KSH által publikált, az ipar teljesítményére vonatkozó részletes adatok alapján látható, hogy a 2022-es bővülő időszakot követően 2023-ban az ipari termelés és értékesítés visszaesett a kedvezőtlen nemzetközi gazdasági környezetnek, a belföldre történő értékesítés erőteljes zsugorodásának, valamint lassuló ipari exportértékesítésnek köszönhetően.

Decemberben tovább nőtt a foglalkoztatottság: a 15–64 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 599 ezer fő volt, ez 8 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH kedden nyilvánosságra hozta a legfrissebb munkaerőpiaci adatokat, a szakértői várakozásoknak megfelelően a reálkeresetek emelkedése folytatódott, az előző év azonos időszakához képest 5,7 százalékkal nőtt a bérek vásárlóereje.

A Pénzügyminisztérium január 23-án tette közzé a decemberi részletes költségvetési adatokat, és ezzel a 2023-as év pénzforgalmi adatairól teljes képet kaptunk. A költségvetés hiánya végül 4 593 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 5,9 százalékának felel meg, egyúttal 426 milliárd forinttal több, mint az októberben kitűzött 5,2 százalékos hiánycélhoz tartozó érték.

2023 novemberében a KSH adatközlése alapján éves bázison 12,8 százalékkal csökkent a volumen a hazai építőiparban. A hónapban tapasztalt visszaesés ellenére fontos kiemelni, hogy a harmadik negyedévi teljesítmény (július-szeptember) az Eurostat adatközlése alapján jól alakult a hazai építőiparban, Magyarországon volt nemzetközi összevetésben az ötödik legnagyobb bővülés negyedéves alapon az építőipari termelés volumenében.

2023 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A hónapban az elmúlt évhez viszonyítva a szolgáltatások ára (12,4 százalék) emelkedett a legnagyobb mértékben. A háztartási energia ára a bázishatás beépülése miatt 13,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az élelmiszerek ára 4,8 százalékkal emelkedett éves bázison, amihez a cukor 42,1 százalékos, illetve az alkoholmentes üdítőitalok 16,1 százalékos drágulása járult hozzá a legnagyobb mértékben. Ezzel szemben a tojás 18,1 százalékos, a liszt 17,8 százalékos és a sajt 15,5 százalékos árcsökkenése pozitívan befolyásolta az élelmiszerinfláció alakulását.

2023 novemberében az ipari termelés mind havi, mind éves szinten tovább esett. A KSH által publikált első becslés alapján éves szinten a nyers adatok 5,8, míg a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok 5,6 százalékos visszaesést mutatnak az ipari termelés volumenében. Az előző hónaphoz viszonyítva 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés, mely az ágazat teljesítményének negatív irányát mutatja. Az ipari termelés volumenének megfordulását nagy elemzői várakozás övezi, de a javuló adatok egyelőre elmaradnak.

Regisztráció

Registration

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Frissítettük feltételeinket