El kell kerülni a háború kiszélesedését

Több mint egy éve zajlik Oroszország és Ukrajna háborús konfliktusa, melynek elhúzódását Brüsszel szankciói, illetve az Ukrajnát támogató európai fegyver- és hadianyag-szállítások sem tudták megakadályozni. A fegyveres konfliktus eszkalálódásával párhuzamosan megjelent a háború kiszélesedésével kapcsolatos lakossági aggodalom. A kutatási adatok tanúsága szerint

a magyarok több mint háromnegyede (76 százaléka) aggódik amiatt, hogy a közeljövőben az orosz–ukrán fegyveres konfliktus harmadik világháborúvá szélesedhet, és hazánk – a NATO tagjaként – érintetté válhat.

Egyebek mellett a háború kiszélesedésének veszélyével magyarázható, hogy a magyarok – az elmúlt hónapok tendenciáihoz hasonlóan – egyértelműen ellenzik azokat a lépéseket, amelyek távolabb visznek a békekötéstől, a konfliktus mihamarabbi, kompromisszumos lezárásától. Könnyen belátható, hogy

a katonai jellegű segítségnyújtás egyes formái (így a fegyvervásárlás és a katonák kiképzése) jelentősen növelik a hadviselő féllé válás kockázatát.

Ennek megfelelően

a megkérdezettek 76 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió és tagjai több fegyvert vásároljanak Ukrajnának, továbbá 72 százalékuk ellenzi, hogy az Európai Unió képezzen ki ukrán katonákat.

Állandósult a háború- és szankciópárti politikusok lakossági elutasítottsága

A magyar lakosság következetes békepártiságával függ össze, hogy azon vezető politikusok megítélése továbbra is negatív képet mutat, akik a háború, illetve Brüsszel szankciós politikájának folytatása mellett foglalnak állást.

Vlagyimir Putyin orosz elnökről a válaszadók 71 százaléka, Joe Biden amerikai elnökről 64 százalékuk fogalmazott meg kedvezőtlen véleményt. Volodimir Zelenszkijről a magyarok 62 százaléka, Ursula von der Leyenről a megkérdezettek több mint fele (53 százaléka) nyilatkozott negatívan.

Összegezve kijelenthető, hogy a hazánkat érő nemzetközi kritikák ellenére

a magyarok továbbra is elkötelezettek a békepárti politika folytatása mellett,

valamint nem támogatják azokat a lépéseket és intézkedéseket, amelyek a háború további elhúzódását segítik elő.

• Módszertan

CATI módszer, n=1000, felnőtt magyar lakosság körében, adatfelvétel: 2023. február