Megrázta a közvéleményt a rendőrgyilkosság

Az incidens közéleti jelentőségét mutatja, hogy

a megkérdezettek 97 százaléka hallott arról, hogy január 12-én este, szolgálatteljesítés közben, késelés áldozata lett egy rendőrtiszt a fővárosban.

A magyar jogrendszer a hivatalos személyeket – így a rendőröket is – fokozott büntetőjogi védelemben részesíti az állam zavartalan működésének biztosítása érdekében, azonban a kutatási adatok tanúsága szerint a döntő többség a jelenleginél határozottabb fellépést vár a jogalkotótól ezen a területen.

A magyarok 93 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy szigorúbban kellene fellépni azokkal szemben, akik erőszakos bűncselekményt követnek el hivatalos személy sérelmére.

A lakosság szigorúbban büntetné a kábítószeres befolyásoltságra hivatkozó elkövetőket

A felmérés rávilágít továbbá arra, hogy a magyarok szerint a kábítószeres befolyásoltság nem lehet mentség erőszakos cselekmények elkövetésére.

A válaszadók több mint négyötöde (81 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy súlyosabb büntetéssel kellene sújtani azokat, akik erőszakos bűncselekmények, gyilkosságok esetén kábítószeres befolyásoltságra hivatkoznak.

Ezen felül

a magyarok több mint kétharmada (68 százaléka) megszüntetné azt a lehetőséget, hogy gyilkosságok elkövetői az elmeállapotukra hivatkozva enyhébb büntetésért folyamodhassanak.

• Módszertan

CATI-módszer, n=1000, felnőtt magyar lakosság körében, adatfelvétel: 2023. január