Makromonitor – 2024. május

 

Májusi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa az előző hónaphoz hasonlóan tovább csökkentette az irányadó és az alapkamatot is. Ennek köszönhetően jelenleg hazánkban az alapkamat (és az irányadó kamat is), 50 bázispontos csökkentés után, 7,25 százalékon áll.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma márciusban a nyers és a naptárhatással megtisztított adatok alapján egyaránt 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyeskereskedelem 5,7 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 0,6 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmi volumene 3,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az adott havi, a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor 2024. április hónapig mért értéke 0,072 indexérték volt. Ez az előző havi 0,223 indexértékhez képest gyengülést mutat. Ennek ellenére a magyar gazdaság növekedési üteme még a historikus trendértéket meghaladva bővült.

A másik mutató, a SZIGMA LEAD – amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor – legfrissebb előrejelzése szerint az előrejelzési időszak végére ismét trend alatti növekedés várható. Bár a csökkenő növekedési ütem meredeksége tompult, de megmaradt a magyar gazdaság növekedésének csökkenése, lassulása.
2024 áprilisában a fogyasztói árak átlagosan, éves bázison 3,7 százalékkal nőttek.

Uniós átlag felett az előző negyedévhez viszonyított magyar GDP

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált adatok szerint 2024 első negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,8 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Éves szinten  2024 első negyedévében a nyers adatok alapján 1,1 százalékkal, míg szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 1,7 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék. Az előzetes adatok alapján a 2024. első negyedéves GDP teljesítményét leginkább az ipar fogta vissza. Míg a piaci szolgáltatások (ezen belül az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág) erősítette a GDP teljesítményét.

Nemzetközi összehasonlításban az Eurostat előzetes (első becslés) 2024. első negyedévi, szezonálisan kiigazított éves szintű GDP alapján állított rangsorában a magyar GDP az 1,7 százalékos növekedéssel az első harmadban volt: a 24-es rangsorban a hatodik legmagasabb teljesítményt érte el. 2024 első negyedévében éves alapon a legnagyobb növekedést Ciprus érte el a 3,3 százalékos GDP-jével. Ezt követte Litvánia (2,9 százalék), Szlovákia (2,7 százalék), Spanyolország (2,4 százalék). Majd az 1,8 százalékos GDP-jével Románia és Szlovénia. Magyarország mellett Bulgária ért el még 1,7 százalékos GDP-növekedést.

Negyedéves alapon a 2024. első negyedévi 0,8 százalékos magyar GDP a harmadik legjobb növekedés volt a 24-es rangsorban. Negyedéves szinten a legmagasabb (1,2 százalék) GDP-növekedést szintén Ciprus ért el, amelyet Írország követett 1,1 százalékos GDP-növekedéssel. Az uniós átlag (EU27) és az eurozóna (EA20) negyedéves szinten 0,3 százalékos növekedést ért el. Negyedéves szinten három tagállamban (Hollandia, Svédország és Észtország) csökkent a GDP. Hollandiában és Svédországban 0,1 százalékos, míg Észtországban 0,4 százalékos GDP-csökkenést szenvedtek el. Magyarország egyik fontos partnere, Németország negyedéves szinten 0,2 százalékos GDP-növekedést ért el, azonban éves szinten 0,2 százalékos visszaesés következett be.

• A Szigma-indikátorrendszerről

SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz.