Makromonitor

Valamit nem találsz?

TOVÁBB A SAJTÓSZOBÁBA

Augusztusi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott az alapkamaton (13 százalék), azonban folytatta az irányadó kamat csökkentését. A jegybank effektív rátáját – az egynapos betéti eszköz kamatát – a jegybank 100 bázisponttal 14,0 százalékra csökkentette.

Júniusi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott az alapkamaton (13 százalék), azonban folytatta az irányadó kamat csökkentését. A jegybank effektív rátáját – az egynapos betéti eszköz kamatát – a jegybank 100 bázisponttal 16,0 százalékra csökkentette.

Májusi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott az alapkamaton (13 százalék), azonban elkezdte az irányadó kamat csökkentését. A jegybank effektív rátáját – az egynapos betéti eszköz kamatát – a jegybank 100 bázisponttal 17,0 százalékra csökkentette. A Magyar Nemzeti Bank a kamatemelési periódus októberi lezárása óta most először változtatott jelentősen a monetáris kondíciókon.

2023. április hónapban a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor a 2023. március hónapig rendelkezésre álló adatok alapján a historikus trend értéktől való távolodás megfordult, és elkezdett ezen trendérték felé közelíteni.

Március hónap nemzetközi makrogazdasági eseményeit alapjaiban határozták meg az amerikai Signature Bank és a Silicon Valley Bank csődjei. A problémát elsősorban a kockázatkezelési hiányosságokban és a bankok üzleti modelljében kell keresni.

Januárban az Európai Unió átlagos inflációja éves bázison 0,4 százalékponttal 10,0 százalékra csökkent, míg ugyanez az érték 0,6 százalékpont csökkenéssel 8,6 százalékon alakult az eurózónán belül. A pénzromlási ütem lassulása több tényező együttes hatásának tudható be, kiemelendő a jegybankok monetáris szigorítása, a konszolidálódó energia- és nyersanyagárak, illetve a bázishatás szerepe.

A SZIGMA LEAD indikátor 2022. december havi előrejelzése szerint a rövid távú (9 hónapos) előrejelzési horizont végéig a magyar gazdaság növekedésének szintje még mindig alacsonyabb lesz, mint a historikus trendérték, azonban az előrejelzés 2023 áprilisától egy növekedési fordulatot jelez.

2022 novemberében továbbra is magasak az inflációs kockázatok a világban és Közép-Kelet-Európában egyaránt. A jelenséget elsősorban az energiaárak ugyan csökkenő, de továbbra is magas szintje, a szakadozó ellátási láncok, illetve döntően az egyre inkább elhúzódó orosz–ukrán háború következményei okozzák.

Regisztráció

Registration

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Regisztráció

Frissítettük feltételeinket