szociológia

Valamit nem találsz?

TOVÁBB A SAJTÓSZOBÁBA

A Századvég kétnapos eszmetörténeti konferenciát szervezett Irodalom és politikai identitás címmel. A konferencián az előadók többek között azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy az eszmetörténeti szemléletmód miként hat az irodalomtörténet-írásra, illetve hogy az irodalom hogyan vesz részt a magyar politikai identitás formálásában. Téma volt az is, hogy a politikai identitás alakulása miképpen hat az irodalomra, ezen belül pedig az alkotóegyéniségek sorsára, a befogadás műveleteire, az értelmezésre, vagy éppen a művek megszületésére.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2024. májusi felmérése alapján a lakosság gazdasági közérzete 1,9 indexponttal javult, míg a vállalatok gazdasági várakozásai 1,3 indexponttal romlottak az előző hónapban mért értékhez képest. Így a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –14,5-re erősödött, a vállalati mutató értéke pedig –13,5-re gyengült. A májusi felmérés alapján jelentős javulás következett be a lakosság körében a saját anyagi helyzet megítélésében. Mindeközben a vállalatok az elmúlt egy évbeni áremeléseinek csökkenését illetően mértük a legnagyobb pozitív változást áprilisról májusra.

A Századvég 2016 óta készít nemzetközi közvélemény-kutatásokat azzal a céllal, hogy megvizsgálja az európai állampolgárok véleményét az unió jövőjét leginkább érintő kérdésekben. Az egyedülálló Európa Projekt-kutatássorozat 2024-es felmérésének célja ezúttal is a kontinensünket érintő legjelentősebb közéleti kérdésekkel kapcsolatos lakossági attitűdök feltérképezése volt. A kutatás fő témái az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos kérdések, illetve az Izrael–Hamász között zajló fegyveres konfliktus. Valamint a témák között szerepel többek között a társadalom konjunktúraérzete, az Európai Unió tevékenységeinek megítélése, az energiaárak alakulása és az energiapolitika, a média, a vallási hovatartozás és a migrációhoz való viszony feltérképezése. A kutatás eredményeit 2024. május 7-én a Várkert Bazárban rendezett Európa a háború árnyékában című konferencia keretein belül tárták fel több neves szakmai és közéleti szereplő részvételével.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2024. áprilisi felmérése alapján a lakosság gazdasági közérzete 1,6 indexponttal csökkent, míg a vállalatok gazdasági várakozásai 0,7 indexponttal javultak az előző hónapban mért értékhez képest. Így a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –16,4-re gyengült, a vállalati mutató értéke pedig –12,2-re erősödött. Az áprilisi felmérés alapján markáns pozitív változás, hogy a lakosság inflációs érzete folyamatosan közelít a tényleges, immár a jegybank inflációs célsávjában lévő rátához. A vállalatoknál az elmúlt egy év profitját illetően mértük a legnagyobb pozitív változást márciusról áprilisra.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2024. februári felmérése alapján a lakosság gazdasági közérzete 1,0 indexponttal, míg a vállalatok gazdasági várakozásai 0,1 indexponttal csökkentek az előző hónapban mért értékhez képest. Így a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –12,9-re, a vállalati mutató értéke pedig –11,8-re gyengült. A februári felmérés alapján markáns pozitív változás, hogy a lakosság lefelé korrigálta a jövőbeni inflációs várakozásait. Ugyanakkor a vállalatoknál a termékeikre az elmúlt egy évben alkalmazott áralakításra vonatkozóan mértük a legnagyobb változást januárról februárra.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. decemberi felmérése alapján a lakosság gazdasági közérzete 3,7 indexponttal, a vállalatok gazdasági várakozásai pedig 1,9 indexponntal emelkedett az előző hónapban mért értékhez képest. Így a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –15,2-re, a vállalati mutató értéke pedig –10,7-re erősödött. Az indexek értékét hosszabb időtávon vizsgálva is jelentős javulás tapasztalható: a 2022. decemberi értékhez képest a lakossági index 14,7, a vállalati index 11,2 indexponttal növekedett. A decemberi felmérés alapján a lakosság inflációs várakozásai tekintetében tapasztalható a legnagyobb pozitív irányú elmozdulás, a vállalatok pedig az ország elmúlt egy évre vonatkozó általános gazdasági helyzetét tekintve fogalmaztak meg pozitív véleményt.

2023. november 23-án került megrendezésre a Piackutatók Magyarországi Szövetségének (továbbiakban PMSZ) szakmai konferenciája, amely kiemelt hangsúlyt helyezett a mesterséges intelligenciának a piackutatás világára gyakorolt hatására. Az eseményen dr. Pillók Péter, a Századvég Társadalomkutatás Üzletágának igazgatója és a PMSZ tagszervezeti képviselője a Századvég európai kutatásának (Európa Projekt-kutatás) módszertani eredményeit mutatta be. Az előadás középpontjában a nem válaszolás jelensége állt, kiemelten a vezetékes és mobil hívások esetében.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. novemberi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete nem változott, a vállalkozások konjunktúraérzete viszont jelentősen javult. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index ugyanis –18,8-ről –18,9-re csökkent, a vállalati mutató értéke pedig –15,5-ről –12,6-re erősödött. Az indexek értékét hosszabb időtávon vizsgálva jelentős javulás tapasztalható: a 2022. novemberi értékhez képest a lakossági index 7,5, a vállalati index 8,1 indexponttal növekedett. A konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodását még mindig az orosz–ukrán háború, a csökkenő, de továbbra is magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság határozták meg. A konjunktúraérzet jelentősebb javulására csak akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció tovább mérséklődik, a kamatkörnyezet is kedvezőbbé válik, továbbá az energiapiacokon tartósan alacsony árak alakulnak ki.

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

az ordog van odakint

Megjelent Mező Gábor új könyve!

Vásárolja meg most webshopunkban 20% kedvezménnyel!

Frissítettük feltételeinket