A magyar gazdaság növekedési üteme még trend alatti, de javulás várható

2023. július 03.

Makromonitor – 2023. június

 

Júniusi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott az alapkamaton (13 százalék), azonban folytatta az irányadó kamat csökkentését. A jegybank effektív rátáját – az egynapos betéti eszköz kamatát – a jegybank 100 bázisponttal 16,0 százalékra csökkentette.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma áprilisban a nyers adatok szerint 13,6, míg a naptárhatással tisztított adatok alapján 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem 8,6 százalékkal, míg a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 10,7 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmi volumene a többi főcsoportot is meghaladva 22,9 százalékkal esett vissza.

2023. június hónapban a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor a 2023. május hónapig mért értéke szerint a gazdasági növekedés ütemében továbbra is trendfordulót jelez, ugyanis a növekedési ütem elkezdett közelíteni a historikus trendértékhez.

A másik mutató a SZIGMA LEAD, amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor. A mutató kettős fordulót jelez, először egy kedvező, erőteljesebb gazdasági növekedést, másodszor ennek a megtorpanását és a növekedési ütem jelentős csökkenését.

A magasabb kamat és inflációs környezetben folytatódott egy trend, amely szerint a lakosság inkább az infláció feletti hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

7,2 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termékek termelői árai

2023. április hónapban mindhárom vizsgált árindex (ipari termelői árindex, építőalapanyag-ipari árindex, mezőgazdasági termékek termelői árindexe) növekedési üteme jelentősen csökkent. Sőt a mezőgazdasági termékek termelői árai csökkentek. Ugyanis az előző év azonos időszakához képest 2023. márciusi 5,1 százalékos növekedést követően 2023. áprilisában 7,2 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termékek termelői árai. Ebben szerepet játszott a kiemelten magas bázis, ugyanis 2022. áprilisától-szeptember hónapig a rendkívüli aszályhelyzet miatt éves szinten 45-61 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termékek termelői árai.

• A Szigma-indikátorrendszerről

A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz. 

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Frissítettük feltételeinket