A magyar lakosság elítéli a gyermek- és fiatalkorúak fejlődésére veszélyt jelentő kapcsolatokat

A kutatási adatok rámutatnak, hogy

a megkérdezettek kétharmada (66 százaléka) hallott arról, hogy a napokban egy fővárosi általános iskola férfi oktatóját felmentették a munkavégzés alól, mivel közösségi oldalán közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy egy 15 éves fiúval folytat szexuális kapcsolatot.

Megállapítható, hogy a közvélemény kulcsfontosságúnak ítéli a gyermekek és fiatalkorúak megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődésének biztosítását, ezért egységesen elutasítja az ezeket veszélyeztető szexuális kapcsolatok kialakítását és fenntartását.

Ennek megfelelően

a magyarok 95 százaléka nem tartja elfogadhatónak, hogy egy felnőtt egy 15 éves fiatalkorúval tartson fenn szexuális kapcsolatot, továbbá 96 százalékuk ellenzi, hogy egy tanár egy rá bízott fiatalkorúval álljon ilyen kapcsolatban.

Indokolt a gyermekvédelmi jogszabályok további szigorítása

A pedagógiai tevékenység meghatározó szerepet tölt be a gyermekek és a fiatalkorúak egészséges fejlődésében, ezért a közoktatási intézmények munkatársait fokozott felelősség terheli a 18 év alattiak védelme tekintetében. Ebből fakadóan nem meglepő, hogy a felmérés szerint

a válaszadók 68 százaléka a jogszabályok további szigorítását tartja szükségesnek a gyermekek és a fiatalkorúak megóvása, illetve a hasonló ügyek megelőzése érdekében.

• Módszertan

CATI-módszer, n=1000, felnőtt magyar lakosság körében, adatfelvétel: 2023. február