A Századvég primer kutatásának összefoglalója

A tanulmány a Századvég Riport 2021 című tanulmánykötetben jelent meg.

Oldalszám: 401-413.

Kiadó: Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

Megjelenés éve: 2023

Szerkesztők: Stefkovics Ádám, dr. Pillók Péter

ISSN 2939-80613

A digitalizáció, az innovatív technológiák megjelenése és megállíthatatlan terjedése gyökeresen alakítja át a lakosság, a vállalkozások és a közigazgatás mindennapi működését, munkafolyamatait. Ennek a fundamentális változásnak az origójában az IKT-szektor és az ott tevékenykedő vállalkozások állnak.

Tekintve, hogy a digitális megoldásokkal szembeni bizalom közvetve egy ország nemzetgazdaságát és versenyképességét is érdemben befolyásolja, illetve hiánya vagy elvesztése egy ország fejlődését is visszavetheti, kiemelt nemzetgazdasági érdek, hogy az IKT-szektor által előállított eszközök és szolgáltatások a felhasználói bizalom megtartása és megerősítése érdekében megfelelő biztonságot nyújtsanak.

A digitális megoldások biztonsági szintjét Európa-szerte számos biztonsági tanúsítási rendszer értékeli, ugyanakkor egységes, uniós szintű tanúsítási rendszer egyelőre eddig még nem jött létre. Ezt a helyzetet kezelendő az Európai Bizottság már dolgozik egy ilyen kiberbiztonsági tanúsítási keretrendszer kidolgozásán, amelynek bevezetése vélhetően minden európai uniós tagállamban kötelező lenne, ami új helyzet elé állíthatja a hazai IKT-szektorban tevékenykedő vállalkozásokat is.

Fentiek okán a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Digitális üzletága az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából kvantitatív és kvalitatív eszközökkel kutatást végzett az IKT-szektor vállalkozásai körében. A kutatás azt vizsgálta, hogy az érintett magyar piaci szereplők miként viszonyulnak az uniós szabályozási törekvésekhez, hogyan fogadnának egy egységes, minden érintettre kiterjedő szabályrendszert, illetve az milyen hatást gyakorolna a mindennapi működésükre, az általuk előállított termékekre/megoldásokra.