2022 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal emelkedtek az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. Az infláció ugyan tovább gyorsult az előző hónaphoz viszonyítva, azonban az elemzők több mint egy százalékponttal magasabb pénzromlási ütemet (25,8 százalék) prognosztizáltak a hónapra.

A novemberi, éves bázison 22,5 százalékos infláció további növekedését elsősorban a hatósági üzemanyag-ársapka eltörlése okozta, ez 1,6 százalékpontos inflációs többletet eredményezett a hónapban.

Az élelmiszerek szintén tovább drágultak decemberben, éves bázison 44,8 százalékos átlagos infláció volt tapasztalható. Legnagyobb mértékben a sajt (83,2 százalék), a tojás (82,7 százalék), a kenyér (81,1 százalék) és a különböző tejtermékek (79,2 százalék) ára emelkedett. Érdekesség, hogy a kenyér ára Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben. Az Eurostat közlése szerint ugyanis a sorrendben második Litvániában a drágulás mértéke alig haladja meg a 40 százalékot. Az élelmiszerár-emelkedés relatív nagyságánál ugyanakkor kiemelendő az, hogy a magyar élelmiszerár-színvonal a válság előtti időkben relatív alacsony volt a többi országhoz képest, ami egyértelműen konszolidálódik, ez is felfelé viszi az árszínvonalat. A novemberi adatokat figyelembe véve a magyar élelmiszer árszint az 5. legolcsóbb az EU-ban. A magyar élelmiszerfogyasztás visszaesése miatt az árak további emelkedési dinamikájában csökkenés valószínűsíthető.

Markáns tényező és további elemzést igényel a profit húzta áremelkedések mérése a közeli jövőben, azaz annak meghatározása, hogy az inflációhoz miképpen járult hozzá az egyes piaci szereplők költségeiken felüli túlárazása.

A háztartási energia ára az előző év decemberéhez viszonyítva 55,5 százalékkal drágult, azonban az enyhe időjárás is érezteti hatását; az előző hónaphoz (novemberhez) viszonyítva már 6,0 százalékkal csökkent a háztartási energia ára, a legnagyobb visszaesés (11,8 százalék) a vezetékes gáz esetében tapasztalható.

Az említett tényezőkkel szemben visszafogta a havi átlagos inflációt a tartós fogyasztási cikkek 13,6 százalékos, a szeszes italok, dohányáruk 13,4 százalékos és a szolgáltatások 9,5 százalékos átlagos fogyasztóiár emelkedése.

Az egész 2022-es évet vizsgálva 14,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az élelmiszerek 26,0 százalékkal, a háztartási energia 21,7 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 12,2 százalékkal, az egyéb cikkek pedig 12,0 százalékkal drágultak. Egyszámjegyű emelkedés a szeszes italok, dohányáruk (9,9 százalék), a szolgáltatások (7,1 százalék) és a ruházkodási cikkek (5,5 százalék) esetében volt tapasztalható. A nyugdíjas fogyasztóiár-index 15,2 százalékon, a maginfláció 15,7 százalékon alakult.