Márki-Zay régóta ismert balliberális álláspontot hangoztat

A baloldali pártok kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter 2021 novemberében a „valódi rezsicsökkentés” szükségességét hangoztatva kijelentette, hogy a „Fidesz rezsicsökkentése fenntarthatatlan”, továbbá az intézkedés megszüntetésével összefüggésben elmondta, hogy „a Fidesz saját maga valószínűleg rákényszerül erre, mert ez teljesen tarthatatlan”. Ehhez hasonlóan Hódmezővásárhely polgármestere az „igazságos, okos és fenntartható rezsicsökkentés” megteremtésének ígéretével állt elő, majd hangsúlyozta, hogy „a kormányváltás után valódi rezsicsökkentést vezetünk be, amely fenntartható lesz”.

A baloldal 9 éve állítja, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatatlan

Hangsúlyoznunk kell, hogy a rezsicsökkentést rövid távú, nem fenntartható lépésnek tituláló – és később megalapozatlannak bizonyuló – baloldali vélemények egyidősek a szóban forgó intézkedéssel, 

e kritikák ugyanis 2013 óta a baloldal politikai kommunikációjának meghatározó elemét képezik.

Többek között a Magyar Szocialista Párt részéről Gúr Nándor 2013-ban úgy vélekedett a rezsicsökkentésről, hogy a „végkifejlet meg az lesz, hogy nem csökkenni fog, hanem adott esetben még nő is a terhelés mértéke”, az LMP egykori országgyűlési képviselője, Vágó Gábor kijelentette, hogy „a kormány intézkedése hosszabb távon nem fog működni, nem lesz alacsonyabb a rezsi”, míg egykori párttársa, Schiffer András „rövid távú megoldásnak” nevezte a kormány említett intézkedését. Szintén 2013-ban, a Jobbik részéről Kepli Lajos „borítékolta”, hogy a 2014-es országgyűlési választások után a rezsicsökkentést – kormánypárti győzelem esetén – „egy díjemelés” fogja követni. Az exradikális párt színeiben Kiss Sándor továbbá azt vizionálta, hogy a lakosságnak a 2014-es voksolást követően vissza is kell majd fizetnie a rezsicsökkentéssel megtakarított összeget.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a kormányzat rezsicsökkentési programja 9 éve – megszakítás nélkül – érvényesül. Magyarországon 2012-ben a lakossági gáz ára 136 forint/köbméter volt, majd a rezsicsökkentés hatására 2015-ben és 2021-ben egyaránt 101-101 forintot kellett a magyaroknak fizetniük köbméterenként a gázért.

Érdekesség, hogy a szóban forgó energiahordozó átlagára az Európai Unióban 2015-ben 220, 2021-ben 242 forint volt köbméterenként.

A villamos energia tarifája Magyarországon 2012-ben – a rezsicsökkentés bevezetése előtt – 48,5 forint volt kilowattóránként, 2015-ben és 2021-ben azonban már csak 36,6-36,6 forintot kellett fizetnie érte a magyar lakosságnak kilowattóránként.

Az Európai Unióban a villamos energia átlagára 2015-ben 65, 2021-ben 79 forint volt kilowattóránként (forrás: a magyar adatok vonatkozásában KSH, az európai adatok tekintetében Eurostat).

Látható, hogy

Márki-Zay említett nyilatkozatai tartalmi szempontból nem jelentenek újdonságot a baloldal által évek óta képviselt rezsipolitikai állásponthoz képest.

A hódmezővásárhelyi polgármester pusztán „újrahasznosította” azon balliberális erők rezsicsökkentéssel összefüggő – annak fenntarthatóságával kapcsolatos – kritikáit, amelyeknek leváltását ígérte korábban szimpatizánsainak.

A rezsicsökkentés fenntarthatóságával kapcsolatos, 2013-ból származó baloldali kritikák teljes listáját az alábbi táblázat foglalja össze

Ki mondta? Mit mondott? Mikor mondta?
Vágó Gábor (LMP) „A kormány intézkedése hosszabb távon nem fog működni, nem lesz alacsonyabb a rezsi.” 2013.03.19.
Dr. Schiffer András (LMP) „Az LMP szerint a kormányoldal által a választási kampány részeként elfogadott 10 százalékos rezsicsökkentés csak rövid távú megoldást jelent […]” 2013.03.19.
Vágó Gábor (LMP) „Érdemi, valódi energiahatékonysági beruházások nélkül ez az egész médiacirkusz, amit itt a rezsicsökkentés kapcsán keltettek, nem több annál, mint hogy egy gumicsontot dobtak oda az állampolgárok elé, mert valós az igény, de nem valós a megoldás.” 2013.03.19.
Gúr Nándor (MSZP) „Ha már ez a 10 százalékos rezsicsökkentés megjelenik, akkor érdemes lenne azon is elgondolkodni, amiről Gőgös képviselőtársam érintőlegesen már szólt, hogy nem direkt áthárítás, nyilván nem, de a második lépcsőben, a harmadik lépcsőben ezeknek a költségeknek az újramegjelenése a cégek részéről nyilvánvalóan meg fog történni, tehát semmit nem csinálnak, becsapják az embereket megint csak. Belehazudnak az emberek szemébe! Azt mondják, hogy csökkentjük, közben a végkifejlet meg az lesz, hogy nem csökkenni fog, hanem adott esetben még nő is a terhelés mértéke.” 2013.03.19.
Kepli Lajos (Jobbik) „Azonban amíg nincsenek mögötte olyan tényleges intézkedések, amelyek hosszú távon is garantálják, hogy ez a rendszer fenntartható, és nem csak a választások utánig sikerül majd ezt a csökkentett összeget kiszámlázni, és utána majd kamatostul hajtják be a szolgáltatók […]” 2013.05.23.
Kepli Lajos (Jobbik) (a rezsicsökkentésről)

„[…] szükségszerűen majd – és ezt itt borítékolni fogom -, amennyiben önök nyerik meg a választást, a választások után egy díjemelés fog követni. Cáfolhatnak önök itt most, és valószínűleg fognak is, de én ezt itt most borítékolom önöknek, hogy hosszú távon ez a rendszer nem rejti magában a rezsicsökkentés lehetőségét. Ehhez más megoldásokat kell keresni.”

2013.05.28.
Kepli Lajos (Jobbik) „Tehát azt gondoljuk, hogy ez a 10 százalékos rezsicsökkentés ebben a tartalom nélküli formában csak átmenetileg tartható fenn, és egyfajta kampányintézkedésként kell hogy felfogjuk.” 2013.05.28.
Kepli Lajos (Jobbik) „[…] nem szeretnénk, ha ezek a rezsicsökkentési ígéretek pusztán üres választási ígéretek maradnának, nagyon szeretnénk, ha a későbbiekben a kormány ezeket valós háttértartalommal töltené fel, és nem lenne szükségszerű, hogy majd a választások után nagyobb arányú áremelkedés kövesse ezeket a rezsicsökkentési intézkedéseket. Mert egészen addig, amíg valós tartalom nincs mögöttük, addig ez a veszély sajnos fennáll.” 2013.06.03.
Dr. Kiss Sándor (Jobbik) „Úgy gondolom, hogy mindenért annyit fizessen az ember, amennyibe kerül. Attól tartok, hogy a választások után ez a rezsicsökkentés nem folytatódik, hanem valóban vissza kell majd fizetni esetleg, nem tudom, azt az összeget, amit most a lakosság talán megspórol. […] Tehát ez a rezsicsökkentés vagy rezsielem-csökkentés szerintem vagy mindenképpen kevés, vagy még további rezsicsökkentés kell, vagy pedig lehet, hogy sok.” 2013.09.30.
Kepli Lajos (Jobbik) (a rezsicsökkentésről)

„[…] felvetődik egy olyan kérdés, hogy hogyan fogják ezt önök a választásokon túlmenően, akár évekre előre biztosítani, mert ezzel a javaslattal ez egészen biztosan nem fog sikerülni, párnagázzal és szénfillérrel machinálni lehet egy darabig, de azt mindannyian tudjuk, hogy a szénfillért 2018-ig ki kell vezetni a magyar energiaipar támogatási rendszeréből, és addig is fokozatosan évről évre csökken ennek a mennyisége.”

2013.09.30.
Dr. Schiffer András (LMP) „[…] egy ilyen nemzetközi környezetben rezsicsökkentéssel ámítani az embereket körülbelül olyan, mint ha a tengervizet egy lyukas vödörrel próbálnák meg kimerni, mert azt, amit a rezsicsökkentéssel egyfelől megspórolnak az emberek, utána az újra- és újratermelődő különböző pénzügyi válságok kamatostul fogják kivenni az emberek zsebéből.” 2013.10.07.
Vágó Gábor (LMP) „A rezsicsökkentés kapcsán nyilvánvaló, hogy ami az egyik oldalon csökkentés az állam részéről, az utána már középtávon növekedés lesz, hisz ezeknek a cégeknek, szervezeteknek óhatatlanul nullán kell lenniük, és rá fogják terhelni az egyszerű állampolgárokra ezeket a terheket.” 2013.10.24.
Dr. Kiss Sándor (Jobbik) „Tehát úgy gondolom, hogy rossz előérzetünk lehet ezen rezsicsökkentéssel kapcsolatban, hiszen ez csak időleges. Tehát lehet, hogy a választások évében jó lesz, és ahogy a bulvársajtó írja, 2014-ben, a választások évében nagykanállal ehetünk, de attól tartok, hogy egy Fidesz-győzelem után sokkal kisebb kanál is jut majd nekünk. 2013.10.29.