Makromonitor – 2023. augusztus

 

Augusztusi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott az alapkamaton (13 százalék), azonban folytatta az irányadó kamat csökkentését. A jegybank effektív rátáját – az egynapos betéti eszköz kamatát – a jegybank 100 bázisponttal 14,0 százalékra csökkentette.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma júniusban a nyers adatok szerint 7,8, míg a naptárhatással tisztított adatok alapján 8,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem 4,8 százalékkal, míg a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 4,3 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmi volumene a többi főcsoportot jelentősen meghaladva, 24,2 százalékkal esett vissza.

2023. augusztus hónapban a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor 2023. július hónapig mért értéke – 0,45 indexérték volt. Bár közelíti a historikus trendértéket, azonban még kis mértékben alatta volt, ami azt jelenti, hogy a magyar gazdaság még a historikus trend alatt növekedett.

A másik mutató a SZIGMA LEAD, amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor. A mutató változatlanul kettős fordulót jelez, először egy kedvező erőteljesebb gazdasági növekedést, másodszor pedig a növekedési ütem megtorpanását és csökkenését jelzi.

A magasabb kamat- és inflációs környezetben folytatódott egy trend, amely szerint a lakosság inkább az infláció feletti hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

Csökken az infláció az EU tagállamaiban

2023 júliusában az Európai Unió tagországaiban (6,1 százalék) és az eurózónában (5,3 százalék) is folytatódtak az év eleje óta tartó dezinflációs folyamatok. A pénzromlási ütem az egy évvel ezelőtti értékhez viszonyítva 3,7 illetve 3,6 százalékponttal csökkent az EU-ban és az eurózónában. Az Amerikai Egyesült Államokban 3,2 százalék, Nagy-Britanniában 6,8 százalék, Japánban pedig 3,3 százalék volt az infláció júliusban. Kínában ezzel szemben már defláció figyelhető meg, hiszen 0,3 százalékkal csökkentek az árak az egy évvel korábbi értékhez képest.

• A Szigma-indikátorrendszerről

A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz.