A magyar gazdaság növekedési üteme még trend alatti, de javulás várható


Júniusi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott az alapkamaton (13 százalék), azonban folytatta az irányadó kamat csökkentését. A jegybank effektív rátáját – az egynapos betéti eszköz kamatát – a jegybank 100 bázisponttal 16,0 százalékra csökkentette.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma áprilisban a nyers adatok szerint 13,6, míg a naptárhatással tisztított adatok alapján 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem 8,6 százalékkal, míg a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 10,7 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmi volumene a többi főcsoportot is meghaladva 22,9 százalékkal esett vissza.

https://infogram.com/makro-monitor-2023_junius_hu-1h7j4dvmd7x794n?live

2023. június hónapban a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor a 2023. május hónapig mért értéke szerint a gazdasági növekedés ütemében továbbra is trendfordulót jelez, ugyanis a növekedési ütem elkezdett közelíteni a historikus trendértékhez.

A másik mutató a SZIGMA LEAD, amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor. A mutató kettős fordulót jelez, először egy kedvező, erőteljesebb gazdasági növekedést, másodszor ennek a megtorpanását és a növekedési ütem jelentős csökkenését.

A magasabb kamat és inflációs környezetben folytatódott egy trend, amely szerint a lakosság inkább az infláció feletti hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

7,2 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termékek termelői árai

https://infogram.com/makro-monitor-2023-junius-sm_hu-1h9j6qgzr3rm54g?live

2023. április hónapban mindhárom vizsgált árindex (ipari termelői árindex, építőalapanyag-ipari árindex, mezőgazdasági termékek termelői árindexe) növekedési üteme jelentősen csökkent. Sőt a mezőgazdasági termékek termelői árai csökkentek. Ugyanis az előző év azonos időszakához képest 2023. márciusi 5,1 százalékos növekedést követően 2023. áprilisában 7,2 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termékek termelői árai. Ebben szerepet játszott a kiemelten magas bázis, ugyanis 2022. áprilisától-szeptember hónapig a rendkívüli aszályhelyzet miatt éves szinten 45-61 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termékek termelői árai.

A teljes összeállítás itt érhető el: 

A Szigma-indikátorrendszerről

SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások