Rendezvények

Korábbi rendezvények

2024. április 02.

A hazai fejlesztéspolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság 2023 őszén konferenciasorozatot indított, amelynek keretében hazánk uniós tagsága elmúlt két évtizedének főszereplőivel tekinti át az uniós tagságunk fejlesztéspolitikai, területfejlesztési, területpolitikai céljait, eredményeit és kihívásait.

A konferenciasorozat ezen állomásán a vidékfejlesztés került a központba a Századvég társszervezésében. A résztvevők és előadók visszatekintettek az elmúlt 20 évre, megfogalmazták a legjelentősebb aktuális kihívásokat és megpróbáltak irányt mutatni a jövőbeli vidékfejlesztési erőfeszítéseknek.

A konferencián több neves szakmai szereplő mellett részt vett Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is.

Az esemény moderátora Bátor Anna Daniela műsorvezető volt.

 

2024. február 20.

Szólásszabadság Konferencia

A nyugati demokráciák legfontosabb értékei között szokták felsorolni a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát. A tétel ott szerepel a legtöbb nemzetközi jogi dokumentumban, a nemzeti alkotmányokban és alaptörvényekben. Politikusok és bürokraták hivatkoznak rá vélt vagy valós, múlt- vagy jelenbéli elnyomó rezsimekkel és gyakorlatokkal szemben. A szólásszabadságot legtöbbször a tekintélyelvű berendezkedésektől, esetleg a vallásos elnyomástól szokta félteni a liberális-demokrata fősodor.

De mintha az utóbbi évtizedekben valami megváltozott volna. A különféle érzékenységek védelme, a haladás, a wokery, a liberális-demokrata status quo mintha fontosabb volna a szólásszabadság ügyénél. Az egyetemek, a progresszívek és a nagy techcégek mind rendre a szólásszabadság ügyével szemben foglalnak állást. A szólásszabadság korlátozható, ha a szabad szólás nem kívánatos beszélők részéről valósul meg – így a populisták, nacionalisták, vallásos csoportok részéről. Valóban nyugati, demokratikus alapérték-e még a szólásszabadság, vagy csak retorikai eszköz a hatalmi pozícióikat védő bürokraták részéről? Milyen kihívások érik a szólásszabadságot, és hogyan lehet azt megvédeni?

A konferencián ezekre a kérdésekre is kerestük a választ neves hazai és külföldi előadók részvételével. Előadást tartott többek között Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, Alvino-Mario Fantini, a  European Conservative főszerkesztője, Mark C. Henrie, az Arthur N. Rupe Foundation elnöke és Prof. Dr. Andreas Kinneging jogfilozófia professzor is.

Moderátor, a konferencia háziasszonya: Szabó Anett újságíró

Maradjon tájékozott

Kapja meg elsőként kutatásainkat, üzleti tanácsainkat és híreinket

Regisztráció

Registration

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Frissítettük feltételeinket