Az idei év májusában Központi Statisztikai Hivatal által publikált adatok szerint tovább folytatódott a reálkeresetek emelkedése: az előző év azonos időszakához képest májusban 10,4 százalékkal nőtt a bérek vásárlóereje.

2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 14,8 százalékkal emelkedett, elérve a 652 000 forintot. A bruttó mediánkereset 525 100 forint volt, ez egy év alatt 16,9 százalékos emelkedést jelent. Az adatok alapján továbbra is elmondható, hogy a vállalatok egy része nemcsak a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók bérét emelte meg, hanem a bértorlódás elkerülése érdekében a többi foglalkoztatottat is jelentős bérkorrekcióban részesítette. A reálkeresetek 10,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak 4,0 százalékos emelkedése mellett.

Májusban a bruttó átlagkereset emelkedése a vállalkozásoknál 13,5 százalék volt, míg a költségvetésben 18,5 százalékon, a nonprofit szektorban pedig 19,0 százalék alakult. A versenyszektor teljesítménye mögött a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének közvetlen és közvetett hatása áll. A költségvetési bérek kiemelkedő teljesítményét pedig a többéves béremelési program keretében véghezvitt pedagógus béremelés (2024. január, 32,2 százalék), a rendvédelmi dolgozók illetményemelése (2024. január) és a honvédségi alkalmazottak béremelése (2024. január, márciusi kifizetéssel) támogatta.

Korábbi várakozásaink 2024-re a reálbér lassuló ütemű emelkedését vetítették előre, azonban a májusi adatok újra gyorsulást mutatnak. Elemzői véleményünk szerint a feszes munkaerőpiac továbbra is erős alkuerőt biztosít a munkavállalóknak, ami segíthet a béremelkedés jelenlegi szintjét az év végéig fenntartani.