Makromonitor – 2023. november

 

Novemberi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa az előző hónaphoz hasonlóan tovább csökkentette az irányadó és az alapkamatát is. Ennek köszönhetően jelenleg az alapkamat (és az irányadó kamat is) hazánkban, 75 bázispontos csökkentéssel, 11,5 százalékon áll.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma szeptemberben a nyers adatok szerint 7,8, míg a naptárhatással tisztított adatok alapján 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyeskereskedelem 2,3 százalékkal, míg a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 7,5 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmi volumene a többi főcsoportot jelentősen meghaladva, 19,9 százalékkal esett vissza.

2023. november hónapban a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor 2023. október hónapig mért értéke –0,05 indexérték volt. Ez az érték az előző hónapban –0,11 indexérték volt, tehát a magyar gazdaság növekedési üteme – ugyan csak kismértékben, de – tovább közeledett a historikus trendértékhez.

A másik mutató a SZIGMA LEAD, amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor. A mutató változatlanul is kettős mozgást jelzett. Egy kedvező, a historikus trend feletti gazdasági növekedést mutat, ami később megtorpan és oldalazó mozgással visszafordul a historikus trend felé.

A továbbra is magasabb kamat- és inflációs környezetben folytatódott egy trend, amely szerint a lakosság inkább az infláció feletti hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

 Az uniós országok GDP-je tovább romlott 2023. harmadik negyedévben

Nemzetközi összehasonlításban az Eurostat előzetes (első becslés) 2023 harmadik negyedévi, szezonálisan kiigazított éves szintű GDP alapján állított rangsorában a magyar GDP öt helyet javított. Míg a második negyedévben a rangsor végétől számított harmadik helyen állt a magyar GDP a –2,3 százalékkal, addig a mostani harmadik negyedéves rangsorban már inkább a középmezőnyben helyezkedik el –0,3 százalékos magyar GDP értékkel. (A rangsor végétől számítva a kilencedik helyen állt.) Az utolsó helyen Írország állt –4,7 százalékkal, ennél eggyel jobb teljesítménnyel (–2,5 százalék) Észtország állt az utolsó előtti helyen. Magyarországot a rangsorban Olaszország és Litvánia előzte meg a 0,0 százalékos éves GDP stagnálással.

Az uniós országok GDP-je tovább romlott a harmadik negyedévben, ugyanis míg az uniós átlag (EU27) az első negyedévben 1,2 százalékot, illetve a második negyedévben 0,5 százalék ért el, addig a harmadik negyedéven már csak 0,1 százalékot. A 2023 harmadik negyedévében, éves szinten a legmagasabb gazdasági növekedést Ciprus (2,2 százalék) érte el, ezt követte Románia (2,1 százalék), illetve Portugália (1,9 százalék).

A 2023. harmadik negyedévi GDP negyedéves szintű adatoknál Magyarország a harmadik helyen állt a 0,9 százalékos GDP-növekedésével. Az első helyen Lengyelország (1,4 százalék) állt, ezt követte Ciprus az 1,1 százalékos GDP-növekedésével. Az uniós átlag (EU27) továbbra is stagnált (0,0 százalék). A rangsor utolsó három helyén Ausztria(–0,6 százalék), Finnország (–0,9 százalék) és Írország  (–1,8 százalék) állt. A 25 országból álló rangsorban 11 tagország és az Euró zóna esetében csökkent, 2 tagország és az uniós átlag esetében stagnált, míg 10 tagország esetében nőtt a negyedéves GDP.

• A Szigma-indikátorrendszerről

A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz.