Ma Magyarország az európai emberek hangja, az egyetlen olyan ország, amely úgy beszél, ahogy a magyar és a nyugat-európai emberek gondolkodnak, de itt az ideje, hogy Európában is változások történjenek, és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket – erről beszélt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Századvég Szuverenitás Konferenciáján. A miniszterelnök a Századvég alapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett konferencián visszaemlékezett a Századvég folyóirat indulására is.

 

Orbán Viktor beszédében felidézte, hogy a Századvég története az 1980-as évek derekán kezdődött, amikor elindult a Századvég folyóirat, mások mellett az ő közreműködésével. Az a nemzedék, amelynek ő is tagja volt, úgy döntött, nem akarja folytatni a színlelést, és időnként azt is kimondta már, hogy „utáljuk a kommunistákat”. A Bibó-kollégium „a szabadság kis szigete” volt, de ez kevés volt, hiszen a végcél a szabad élet, nem pedig egy szabad egyetemi öt év volt.

„Azt akartuk, hogy a kommunisták bukjanak meg, a szovjetek húzzanak el, és azt gondoltuk, hogy második lépésnek a Bibó István Szakkollégium után éppen jó lesz egy folyóirat.”
Orbán Viktor

Így jött létre a Századvég folyóirat, abból a gondolatból kiindulva, hogy „a szabad élet a szabad beszéddel, a szabad beszéd pedig a szabad írással kezdődik”. A folyóirat létrehozásával céljuk a szabad gondolatok terjesztése volt, mert – ahogyan a miniszterelnök fogalmazott – a szabadság újabb szabadságot és újabb szabad embereket szül.
Orbán Viktor kitért arra is, hogy megkülönböztette őket az akkortájt szerveződő többi ellenzéki mozgolódástól: „mi voltunk a legtapasztalatlanabbak”, „mi voltunk a legradikálisabbak”.

„A Századvég megalapításának története a szív és a hazaszeretet története volt, és szeretném, ha az is maradna.”
Orbán Viktor

A kormányfő kiemelte: egy ilyen folyóiratot alapítani az 1980-as évek közepén maga volt a radikalizmus, a Századvég elindítása annak a radikális bejelentése volt, hogy van itt egy nemzedék, amelyik szerint nemcsak változások kellenek, hanem „egyenesen lesznek is, radikális változások lesznek”. A kormányfő hozzátette, akkor még Soros Györggyel „egy malomban őröltek”, mert ő sem akarta, hogy a kommunisták uralják Magyarországot, ezért segítette az antikommunista kezdeményezéseket. „Az, hogy a kommunisták és a szovjetek helyett ő akarja uralni Közép-Európát, az még nem volt világos ebben az időszakban, akkor ezt még nem tudhattuk. Ma már előrébb vagyunk, ma már nem titkolja a terveit, ismerjük a Soros-tervet is, bedöntötte az angol fontot, migránsokkal árasztja el Európát, nyíltan vallja, hogy meg kell szüntetni a nemzeti határokat, vagyis meg kell fosztani az európai országokat a szuverenitásuktól” – fogalmazott.

Mint felidézte, a Századvégre azért volt szükség, mert kellett egy intellektuális műhely, „kellett egy polgári kutatóközpont, amely minket támogat”. A miniszterelnök kiemelte: 1993-ban mindenki számára világos volt, hogy „Fidesz az van, és lesz is”, de intellektuálisan is komoly kihívás érte őket, amikor 1994-ben visszajöttek a kommunisták. Az egész történetben az volt az igazi csavar, hogy a szabadságpárti liberálisok nyitották ki azt az ajtót, amelyen keresztül bejöttek. Ez ma senkit se döbbent meg, mert Nyugat-Európában már az a természetes, hogy a liberálisok az új kommunisták, azonban ’93-94-ben nagy megdöbbenést keltett, megrengette az egész magyar politikai rendszert. A miniszterelnök szerint ezért „meg kellett erősödnünk”, kellett egy intellektuális műhely, és így jött létre a Századvég tudásközpontja 30 évvel ezelőtt.

Orbán Viktor elmondta, hogy a 2002-ben elvesztett választás tanulsága, hogy tévedtek, amikor azt gondolták, hogy ha demokráciában élünk, akkor innentől kezdve semmi sem veszélyeztethet bennünket. Azt gondolták, hogy a nemzeti szuverenitás megvan, és azt mindenki szolgálni fogja itthon és tiszteletben fogja tartani kívülről. Mindig lesznek olyan erők, amelyek folyamatosan ostromolni fogják a szuverenitás védvonalait – tette hozzá.

„A bennünket körülvevő világnak nem érdeke, hogy Magyarország szuverén ország maradjon, a bennünket körülvevő világ magyarországi embereinek sem érdeke, hiába magyarok, nem érdekük, hogy Magyarország szuverén maradjon, jobban járnak, ha elveszítjük részlegesen vagy teljesen a szuverenitásunkat”.
Orbán Viktor

Hangsúlyozta: Magyarország addig nem lesz szuverén, amíg liberális hegemónia uralja a közgondolkodást. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell számolnunk azt, ami az ellenfélé, éppen ellenkezőleg: „mi azt akarjuk, hogy Magyarországon pluralizmus legyen” – mondta Orbán Viktor. Figyelmeztetett azonban arra, hogy nyugaton mindezt nem értették meg, ott a közgondolkodás nem képes kilépni a liberális keretekből, „a paletta egyszínű”. A miniszterelnök elmondása szerint a klasszikus demokratikus felfogáshoz a magyar politikai rendszer közelebb áll, mint a hosszú időn keresztül mintaadónak tekintett nyugat-európai. A liberálisok nem az emberekkel törődnek, gondolkodásuk kiindulópontja nem az emberi közösség, hanem egy eszme – emelte ki.

Ma Magyarország az európai emberek hangja, az egyetlen olyan ország, amely úgy beszél, ahogy a magyar és a nyugat-európai emberek gondolkodnak, de itt az ideje, hogy Európában is változások történjenek, és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket – jelentette ki. Van egy, valóságos súlyát meghaladó befolyása Magyarországnak a nemzetközi politikában, és ennek az az oka, hogy ma az európai emberek Magyarországon keresztül tudják elmondani a véleményüket, és nem pedig a saját nyilvánosságrendszerükön keresztül. Ideje, hogy nyugaton is megtanulják, hogy „hazugságban nem lehet élni, mert az ember belebetegszik, és utána belepusztul”. Itt az idő, hogy Európában is változások történjenek, és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Értékelése szerint a múlt század a nemzeti szuverenitás elvesztéséről, a századvég a visszaszerzéséről, a mostani évtized pedig a szuverenitás megtartásáról szól. A Magyarország szuverenitásáért folytatott küzdelemben továbbra is számítanak a Századvég segítségére, különösen a fiatalokéra.

„Mi megszereztük a szuverenitást, most a fiatalokon a sor, hogy meg is tartsák ezt.”
Orbán Viktor

A beszéd itt visszanézhető.

Forrás: MTI