Az elmúlt időszakban tapasztalt csökkenő tendencia után már második hónapja bővül az építőipar termelésének volumene: a KSH által publikált február havi építőipari termelés éves alapon a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal nőtt, amelyben mindkét építményfőcsoport szerepet játszott. Az építményfőcsoportokon belül az épületek építésének termelése 2,8 százalékkal, míg az egyéb építmények termelése 4,4 százalékkal növekedett.

Ezzel szemben fontos kiemelni, hogy az előző hónaphoz viszonyított, szezonálisan és munkanaphatással kiigazított építőipari termelés volumenindexe – amely az építőipar teljesítményének az irányát határozza meg – 8,5 százalékkal csökkent. Ez a volumencsökkenés szintén valamennyi építményfőcsoportot érintett. Az épületek építésének termelése 5,9 százalékkal, az egyéb építmények termelése 4,6 százalékkal szűkült. A havi bázisú eredmények alapján az előző hónapban tapasztalt, optimizmusra okot adó teljesítmény csak egy egyszeri fellángolás lehetett, mivel az ekkor tapasztalt növekedés mostanra csökkenésbe váltott át. Ezt a tendenciát változtathatja meg a napokban bejelentett otthonfelújítási program, amelytől az iparági szereplők is sokat várnak.

A tárgyhóban kötött új szerződések volumene éves bázison 84,1 százalékkal nőtt, amely mind az épületek építéséhez (30,1 százalék), mind pedig egyéb építmények építéséhez (150,9 százalék) kapcsolódott. A jelentős bővülésben az alacsony bázis is szerepet játszott, azonban hosszú távon bizakodásra adhat okot ez az érték. Ugyanakkor fontos kiemelni azt is, hogy a tárgyhóban kötött új szerződések volumennövekedésének ellenére a február hóvégi szerződésállomány éves bázison 7,6 százalékkal szűkült, amelyben mindkét építményfőcsoport szerepet játszott. Az épületekre vonatkozó szerződésállomány 8,7 százalékkal, míg az egyéb építményekre vonatkozó szerződésállomány 6,6 százalékkal mérséklődött.

A fentiek mellett a jövőbeni kilátásokhoz kapcsolódóan a fix bázisú havi adatokat is érdemes áttekinteni: az adott hónapban kötött új építőipari szerződések volumene elég hektikusak, azonban a fix bázison számított tárgyhó végi szerződésállományok egy gyengén javuló tendenciát mutatnak. 2023 decemberétől a tárgyhó végi szerződésállomány fokozatosan emelkedni kezdett, amely már optimizmusra adhat okot a következő időszak várakozásaival kapcsolatban, amit a már említett otthonteremtési program tovább támogathat. A növekedést negatívan befolyásoló kockázatot a napokban bejelentett állami beruházások elhalasztása jelentheti.