A korcsoport foglalkoztatási rátája 75,2 százalék, amely 0,2 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva. A július-szeptemberi időszakban az 55–64 éves korosztály foglalkoztatottsága növekedett leginkább, 57,1 ezer fővel, amely 4,4 százalékpontos változást jelent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az időtávban 15–24 éves korosztályban foglalkoztatottak száma 1,4 ezer fővel, míg a 25–54 éves korosztályban 39,2 ezer fővel csökkent, amelyek rendre 0,3 százalékpontos és 0,5 százalékpontos csökkenésnek felelnek meg.

Csökkenésnek indult a munkanélküliek száma. Szeptemberben a 15–64 éves munkanélküliek száma 188 ezer főre, a munkanélküliségi ráta pedig 3,9 százalékra, csökkent. Ugyanakkor ezek az értékek még mindig meghaladják az előző év azonos időszakának adatait 10 ezer fővel és 0,2 százalékponttal. A foglalkoztatás növekedése az utóbbi időszakban nem jelentett egyet a munkanélküliség csökkenésével. A magas infláció miatt a reálbérek csökkentek január–augusztus között, továbbá a magas kamatkörnyezet miatt a háztartások egy részének megemelkedett hiteltörlesztéssel is számolnia kell, így az inaktív népesség egy része belépett a munkaerőpiacra. Ennek a munkakínálatnak bizonyos része rögtön munkába tud állni, egyesek viszont rövidebb-hosszabb ideig még álláskeresők.

Várakozásaink szerint az év második felében gyorsul az infláció csökkenése és élénkülhet a hazai gazdaság teljesítménye, ami miatt a munkanélküliség csökkenését várjuk.