A korcsoport foglalkoztatási rátája 74,7 százalék, ami 0,1 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva. Az október–decemberi időszakban az 55–64 éves korosztály foglalkoztatása növekedett leginkább: 40,1 ezer fővel. Ugyanebben az időtávban a 15–24 éves korosztályban a foglalkoztatottak száma 2,0 ezer fővel, míg a 25–54 éves korosztályban 12,4 ezer fővel csökkent.

A 15–64 éves népesség körében a munkanélküliek száma 203,8 ezer főre, a munkanélküliségi ráta pedig 4,2 százalékra emelkedett. Így az előző év azonos időszakhoz viszonyítva a munkanélküliek száma 23,1 ezer fővel, míg a munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal nőtt. A foglalkoztatás növekedése az utóbbi időszakban nem jelentett egyet a munkanélküliség csökkenésével. A magas infláció miatt ugyanis a reálbérek csökkentek január és augusztus között, továbbá a magas kamatkörnyezet miatt a háztartások egy részének megemelkedett hiteltörlesztéssel is számolnia kellett. A megnövekedett költségek az inaktív népesség egy részét a munkaerőpiacra való belépésre ösztönözték. Ennek a munkaerő-kínálatnak bizonyos része rögtön munkába tudott állni, egyesek viszont rövidebb-hosszabb ideig még álláskeresők maradtak.

Várakozásaink szerint 2024-ben még folytatódhat a munkanélküliség kismértékű emelkedése, ami 2025-ben kezdhet ismét tartós csökkenésbe.