Makromonitor – 2023. szeptember

 

Szeptemberi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott az alapkamaton (13 százalék), azonban folytatta az irányadó kamat csökkentését. A jegybank effektív rátáját – az egynapos betéti eszköz kamatát – a jegybank 100 bázisponttal, 13,0 százalékra csökkentette.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma júliusban a nyers adatok szerint 7,7, míg a naptárhatással tisztított adatok alapján 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyeskereskedelem 4,1 százalékkal, míg a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 5,5 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmi volumene a többi főcsoportot jelentősen meghaladva, 20,5 százalékkal esett vissza.

2023. szeptember hónapban a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor 2023. augusztus hónapig mért értéke –0,01 indexérték volt, amely azt jelenti, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme elérte a fordulópontot. Tehát a magyar gazdaság növekedési üteme az eddigi historikus trend érték alatt növekedett, de most elérte a historikus értéket és várhatóan ezt követően meg fogja haladni a historikus trendértéket.

A másik mutató a SZIGMA LEAD, amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor. A mutató továbbra is kettős fordulót jelez, először egy kedvező erőteljesebb gazdasági növekedést, majd pedig a növekedési ütem megtorpanását és csökkenését jelzi.

A magasabb kamat- és inflációs környezetben folytatódott egy trend, amely szerint a lakosság inkább az infláció feletti hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

Hét hónapos csökkenő tendenciát tört meg az építőpari termelés júliusban

2023. július hónapban éves szinten az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal nőtt. A növekedésben szerepet játszik az a tény, hogy az előző hónapban éves szinten az új szerződések állománya 16,7 százalékkal, ezen belül az épületekre vonatkozó új szerződések 40,1 százalékkal növekedett. Az építőipar teljesítményének volumene építményfőcsoportok esetében eltérően alakult. Míg az épületek építése éves szinten 11,6 százalékkal bővült, addig az egyéb építmények (utak, hidak, vasutak, komplex ipari létesítmények, csővezetékek stb.) építése éves szinten 5,0 százalékkal szűkült. Az utóbbi főcsoport teljesítményének csökkenése főként az állami és az önkormányzati megrendelések visszafogásának volt köszönhető.

• A Szigma-indikátorrendszerről

A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz.