Európa Projekt

2016 első felében a Századvég Alapítvány vezetésével az Európai Unió 28 tagországára kiterjedő közvélemény kutatás készült azzal a céllal, hogy megvizsgálja az európai állampolgárok véleményét az unió jövőjét leginkább érintő kérdésekben. A Project28 közvélemény-kutatás egyedülálló módon, az eddigi legszélesebb körben, országonként 1000, azaz összesen 28 000 véletlenszerűen kiválasztott, felnőtt korú személyt kérdezett meg. A vizsgálat legfontosabb céljai közé tartozott megismerni a társadalom konjunktúraérzetét, feltérképezni az Európai Unió teljesítményével, a migrációs válsággal és a növekvő terrorizmussal kapcsolatos lakossági attitűdöket. A Századvég Alapítvány a magyar kormány megbízásából 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben ismét elvégezte a kutatást, mely továbbra is az európai politikai és társadalmi közbeszédet leginkább meghatározó témákra reflektált.

2020-ban, immár Európa Projekt néven folytatódik a felmérés, melynek célja ezúttal is a kontinensünket érintő legjelentősebb közéleti kérdésekkel kapcsolatos lakossági attitűdök feltérképezése volt. A társadalom konjunktúraérzete, az Európai Unió teljesítménye, továbbá a migrációs krízis megítélése mellett igazodva az Európát érintő legújabb kihívásokhoz az idei közvélemény-kutatás meghatározó témája a koronavírus járvány, a klímaváltozás, valamint az antiszemitizmus jelensége. A 2020-as kutatás az Európai Unió tagországai mellett az Egyesült Királyságra, Norvégiára és Svájcra terjedt ki, így összesen 30 000 véletlenszerűen kiválasztott, felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel.

Archívum
Járványkezelés Európában és Magyarországon
#Alapítvány
Az európaiak a koronavírus-járvány egészségügyi kihívásainak kezelésével elégedettebbek, mint a gazdasági és munkahelyvédelmi intézkedésekkel.
Az uniós állampolgárok továbbra is gazdasági bevándorlóknak tartják az EU-ba érkezőket
#Alapítvány
A migráció 2021-ben is az egyik legfontosabb közéleti és politikai témát jelentette az EU szintjén és a tagállamokban egyaránt.
A V4-ek elkötelezett európaiak és ragaszkodnak a keresztény kulturális gyökerekhez
#Alapítvány
A visegrádi csoport országainak újkori együttműködése az idei évben ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját.
A család intézményének fontossága Európa-szerte kétségbevonhatatlan
#Alapítvány
A Századvég az Európa Projekt kutatás keretében megvizsgálta a vonatkozó véleményklímát a család intézményének megítélése és a témában felmerülő főbb dilemmák kapcsán is.
Az európai közvélemény átláthatóbb és hatékonyabb működést vár Brüsszeltől
#Alapítvány
A Századvég Európa Projekt nevű, 30 országra kiterjedő közvélemény-kutatása alapján készült elemzés feltérképezte a nemzeti és európai identitástudattal, a tagállami szuverenitással, a brüsszeli vezetők felelősségével és politikájával, továbbá az Európai Unió működésével kapcsolatos lakossági attitűdöket.
Süti beállítások