Európa Projekt

2016 első felében a Századvég Alapítvány vezetésével az Európai Unió 28 tagországára kiterjedő közvélemény kutatás készült azzal a céllal, hogy megvizsgálja az európai állampolgárok véleményét az unió jövőjét leginkább érintő kérdésekben. A Project28 közvélemény-kutatás egyedülálló módon, az eddigi legszélesebb körben, országonként 1000, azaz összesen 28 000 véletlenszerűen kiválasztott, felnőtt korú személyt kérdezett meg. A vizsgálat legfontosabb céljai közé tartozott megismerni a társadalom konjunktúraérzetét, feltérképezni az Európai Unió teljesítményével, a migrációs válsággal és a növekvő terrorizmussal kapcsolatos lakossági attitűdöket. A Századvég Alapítvány a magyar kormány megbízásából 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben ismét elvégezte a kutatást, mely továbbra is az európai politikai és társadalmi közbeszédet leginkább meghatározó témákra reflektált.

2020-ban, immár Európa Projekt néven folytatódik a felmérés, melynek célja ezúttal is a kontinensünket érintő legjelentősebb közéleti kérdésekkel kapcsolatos lakossági attitűdök feltérképezése volt. A társadalom konjunktúraérzete, az Európai Unió teljesítménye, továbbá a migrációs krízis megítélése mellett igazodva az Európát érintő legújabb kihívásokhoz az idei közvélemény-kutatás meghatározó témája a koronavírus járvány, a klímaváltozás, valamint az antiszemitizmus jelensége. A 2020-as kutatás az Európai Unió tagországai mellett az Egyesült Királyságra, Norvégiára és Svájcra terjedt ki, így összesen 30 000 véletlenszerűen kiválasztott, felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel.

Archívum
A V4-ek elkötelezett európaiak és ragaszkodnak a keresztény kulturális gyökerekhez
#Alapítvány
A visegrádi csoport országainak újkori együttműködése az idei évben ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját.
A család intézményének fontossága Európa-szerte kétségbevonhatatlan
#Alapítvány
A Századvég az Európa Projekt kutatás keretében megvizsgálta a vonatkozó véleményklímát a család intézményének megítélése és a témában felmerülő főbb dilemmák kapcsán is.
Az európai közvélemény átláthatóbb és hatékonyabb működést vár Brüsszeltől
#Alapítvány
A Századvég Európa Projekt nevű, 30 országra kiterjedő közvélemény-kutatása alapján készült elemzés feltérképezte a nemzeti és európai identitástudattal, a tagállami szuverenitással, a brüsszeli vezetők felelősségével és politikájával, továbbá az Európai Unió működésével kapcsolatos lakossági attitűdöket.
Kettős mérce és Soros György az Európai Unióban
#Alapítvány
Brüsszel egyre nyíltabban alkalmaz kettős mércét a tagállamokkal szemben, ezt az európai emberek is érzik: a Századvég friss kutatási eredménye szerint a válaszadók 56-27% arányban vélik úgy, hogy létezik kettős mérce a saját országukkal szemben az unióban.
Növekszik a nukleáris energia támogatottsága Európában
#Alapítvány
Az Európai Unió tagállamai között egyre nagyobb vita kezd kibontakozni a nukleáris energia fenntarthatósági státuszáról és támogathatóságáról.
Süti beállítások