Sajtószoba

A sajtószobában megtalálja legfontosabb elemzéseinket, kutatási eredményeinket közéleti, társadalmi és gazdasági témákban. Továbbá ezen a felületen tesszük közzé szervezetünket érintő kiemelt híreinket, közleményeinket. A cikkek közötti tájékozódást a szűrő és kereső funkciók segítik.

Kategória

Év

Valamit nem találsz?

Június végén az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján a tagállami állam- és kormányfők Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke mandátumának meghosszabbítását javasolták, az Európai Parlament pedig várhatóan az alakuló ülésén, a július 15-i héten erősítheti meg a német politikus jelölését. A Századvég e fejleményekre tekintettel – a Bizottság 2019. december 1-i hivatalba lépésétől a 2023. december 31-ig terjedő időszakot felölelve – értékelte és elemezte Ursula von der Leyen tevékenységét.

Brüsszel a tarifatámogatások azonnali kivezetésére szólította fel az uniós tagállamokat, pedig azok megszüntetése súlyos társadalmi következményekkel járna. Az energiaválság nem ért véget, így azok az országok, amelyek nem védik a lakosságot a piaci áraktól, súlyos energiaszegénységi problémákkal szembesülnek – derül ki a Századvég Európa Projekt-kutatásából.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2024. júniusi felmérése alapján a lakosság gazdasági közérzete jelentősen, 2,7 indexponttal javult, míg a vállalatok gazdasági várakozása 1,2 indexponttal vált kedvezőbbé az előző hónapban mért értékhez képest. Így a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –11,9-re, a vállalati mutató értéke pedig –12,4-re erősödött. A júniusi felmérésben a háztartások az ország következő egy évben várható gazdasági helyzetének kapcsán fogalmaztak meg kiemelkedően pozitív véleményeket. A vállalatok esetében pedig a következő egy évre vonatkozó profitkilátásokat illetően mértük a legnagyobb pozitív változást májusról júniusra.

A Múzeumok Éjszakája minden évben izgalmas kalandra hívja a kultúra szerelmeseit. Ez az esemény lehetőséget ad arra, hogy egyetlen éjszaka alatt felfedezzük múzeumaink rejtett kincseit, részt vegyünk különleges programokon, és interaktív élményekkel gazdagodjunk. Kutatásunkban a felnőtt lakosságot kérdeztük a 2024. június 22-én esedékes Múzeumok Éjszakája kapcsán.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. becslése szerint 2024-ben 2,7, 2025-ben 3,9, 2026-ban pedig 2,9 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. A növekedés feltételei azonban törékenyek, így érdemes lehet kellő óvatossággal tekinteni a következő évekkel kapcsolatos gazdasági várakozásokra. A globális folyamatokat tekintve az energiahordozók árainak csökkenése, illetve a külső dezinflációs folyamatok a hazai infláció további mérséklődését vetítik előre. A magyar exportteljesítmény kapcsán az eurózóna kibocsátási rése 2025 végén záródhat, ami támogató lehet a magyar exportteljesítményre, azonban az eurózóna növekedési kilátásainak romlása éreztetheti a hatását Magyarországon is.

A KSH 2024. április hónapra vonatkozó gyorsjelentése szerint az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest a nyers adatok alapján 15,6 százalékkal nőtt. Ezen felül az előző hónaphoz viszonyított, szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint is növekedés látható, 11,0 százalékkal bővült a volumen.

Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben – állapítható meg a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A közelgő önkormányzati választásokra tekintettel a felmérés a politikai szempontból aktív (a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő), felnőtt budapesti lakosság körében feltérképezte a főpolgármester-aspiránsok népszerűségét, valamint – több dimenzióban – a választási esélyeiket.

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

az ordog van odakint

Megjelent Mező Gábor új könyve!

Vásárolja meg most webshopunkban 20% kedvezménnyel!

Frissítettük feltételeinket