2024 áprilisában a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A hónapban az elmúlt évhez viszonyítva a szolgáltatások ára (9,5 százalék) emelkedett a legnagyobb mértékben. Ezzel szemben a háztartási energia ára 4,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az élelmiszerek ára 1,0 százalékkal emelkedett éves bázison, amihez a cukor 30,4 százalékos, illetve a sertéshús 9,2 százalékos drágulása járult hozzá jelentősebb mértékben. Ezzel szemben a tojás 20,3 százalékos, a liszt 19,7 százalékos és a száraztészta 12,5 százalékos árcsökkenése pozitívan befolyásolta az élelmiszerinfláció alakulását. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A szezonálisan kiigazított maginflációs mutató esetében az előző év áprilisához képest 4,0 százalékos növekedés látható. A maginfláció a teljes inflációs indexhez viszonyítva jelentősebben csökkent az utóbbi hónapokban, ami azt mutatja, hogy most már nemcsak a gyorsan változó árú termékek inflációja hajtja a pénzromlási ütem lassulását, hanem strukturális szintű javulás látható.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Ebben jelentős szerepet játszott a szolgáltatások 1,3 százalékos áremelkedése, amihez a belföldi üdülés 2,2 százalékos drágulása járult hozzá a legnagyobb mértékben. Az élelmiszerek árában kismértékű növekedés látható, 0,3 százalékkal kellett többet fizetni értük az előző hónaphoz viszonyítva, míg a járműüzemanyagok ára 3,5 százalékkal nőtt.

Összességében megállapítható, hogy 2024 januárja óta már toleranciasávon belülre került az infláció, ami jelentős eredménynek mondható az előző év azonos időszakát jellemző, 20 százalékot meghaladó pénzromlási ütemével szemben. Érdemes kiemelni az élelmiszerek inflációját, ami az év kezdete óta 4 százalék alatti szinten mozog: az árverseny élénkülése és az alacsonyabb alapanyagárak miatt a következő hónapokban továbbra is pozitívan járulhat hozzá a termékcsoport az éves bázisú infláció alakulásához. Ezzel szemben a legnagyobb problémát a szolgáltatások visszatekintő árazása jelenti, ami a bázishatások kiépülése mellett nagy mértékben hozzájárul a dezinflációs folyamatok megszakadásához.

A járműüzemanyagok esetében fontos kiemelni a kormányzati törekvést, hogy a régiós átlagár szintjére csökkenjenek a hazai üzemanyagárak. Az intézkedés hatása április utolsó napjaiban már látható volt, azonban májusban jelentősebb hatást gyakorolhat az infláció alakulására. 2023 első felében folyamatosan csökkentek az üzemanyagárak, így az éves bázisú infláció a járműüzemanyagok esetében növekedni fog a következő hónapok folyamán, azonban ennek mértékét csökkentheti a kormányzati beavatkozás.