2024 februárjában a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A hónapban az elmúlt évhez viszonyítva a szolgáltatások ára (10,0 százalék) emelkedett a legnagyobb mértékben. Ezzel szemben a háztartási energia ára 9,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal emelkedett éves bázison, amihez a cukor 32,8 százalékos, illetve a sertéshús 9,4 százalékos drágulása járult hozzá jelentősebb mértékben. Ezzel szemben a liszt 19,6 százalékos, a tojás 19,1 százalékos és a sajt 15,6 százalékos árcsökkenése pozitívan befolyásolta az élelmiszerinfláció alakulását. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A szezonálisan kiigazított maginflációs mutató az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,1 százalékos növekedést mutatott, ami jelentős javulást jelent az előző havi 6,1 százalékos értékhez képest.

A maginfláció jelentős csökkenése azt mutatja, hogy egyre kevésbé csak a gyorsan változó árú termékek inflációja gyakorol hatást a pénzromlási ütem csökkenésére – immáron strukturális szintű javulás látható.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek, azonban ebben jelentős szerepet játszott, hogy az év eleji adóemeléseknek köszönhetően a járműüzemanyagok ára 6,7 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz viszonyítva. A havi bázisú infláció alakulásában ezen felül egyrészt az élelmiszerek árának 0,2 százalékos, a háztartási energia árának 0,6 százalékos, illetve a szolgáltatások árának 0,6 százalékos növekedése játszotta a legnagyobb szerepet.

Összességében elmondható, hogy 2023 februárjához képest 21,7 százalékponttal csökkent az infláció Magyarországon, ami azt mutatja, hogy igen erőteljes dezinflációs folyamatok zajlottak le a magyar gazdaságban az elmúlt év folyamán, amit több tényező együttesen támogatott: a bázishatás, a szigorú monetáris politika, a kormányzati törekvések az árverseny fokozására, illetve a visszaeső kiskereskedelmi forgalom egyaránt hozzájárultak az infláció letöréséhez.