A KSH első becslése alapján 2023 októberében az ipari termelésben éves és havi bázison is visszaesés volt látható. Az előző év azonos időszakához képest a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján pedig 2,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene 2023 októberében. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonális és munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 0,6 százalékos mérséklődés volt megfigyelhető.

Az ágazat teljesítményéről részletesebb képet a második becslésben kapunk, azonban az ipari termelést leginkább meghatározó feldolgozóipari teljesítmény előzetes adatai alapján két ágazat kivételével valamennyi ágazatban csökkent a termelés volumene. A két ágazat, amelyben nőtt az ipari termelés volumene, a járműgyártás és a villamos berendezés gyártása ágazatok voltak, amelyek a feldolgozóipar két húzóágazatának számítanak. Ugyanakkor jelzésértékű, hogy ezek sem tudták ellensúlyozni a többi feldolgozóipari ágazat visszaesését.

Bár még a részletes adatok nem állnak rendelkezésre, azonban a 2023. szeptember hónapig meglévő részletes adatokból jól látszik, hogy összességében az új ipari rendelések több esetben kiugró eredményei ellenére az ipari rendelések állománya trendszerűen csökken. Ennek oka nemcsak a belföldi kereslet visszaesése lehet, hanem az export enyhe mérséklődése is.

A publikált adatok alapján az előző év azonos időszakához képest a 2023. január–október időszakban az ipari termelés volumene 95,3 százalék volt, vagyis 4,7 százalékkal csökkent az előző évi – kiugró – teljesítményhez képest. A visszaesés ellenére az ipari termelés teljesítményét nem kell leírni. Az alábbi grafikon fix bázison ábrázolja az ipari termelés alakulását. A fix bázis alapján az ipari termelés volumene 2023. év folyamán stagnáló tendenciát mutat – a 2022-es kimagasló év után.

Amennyiben figyelembe vesszük, hogy az előző évben kimagasló volt az ipari termelés volumene, úgy a kedvezőtlen makrogazdasági környezetben a 2023-as ipari termelés volumene más megvilágításba kerülhet, mivel az még mindig meghaladja az utolsó válságmentes (2019-es) év teljesítményét. Ettől függetlenül a gazdasági növekedés helyreállásához az ipari termelés volumenét erősíteni szükséges a következő időszakban.