A KSH előzetes adatközlése szerint a magyar gazdaság 2024 első negyedévében a kiigazítatlan adatok alapján 1,1 százalékkal, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékkal bővült a magyar gazdaság teljesítménye.

A KSH gyorstájékoztatója szerint termelési oldalról a piaci szolgáltatások bővülése, azon belül is az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág teljesítménye támogatta a növekedést, azonban az ipari kibocsátás visszaesése fékezhette a gazdasági bővülést. A kiemelt feldolgozóipari ágazatok rendelésállományi statisztikái arra mutatnak, hogy a rendelésállomány csökkent 2024 első két hónapjában, ami a GDP-ben nagy súlyt képviselő feldolgozóipari teljesítmény visszaesését is előrevetítheti.

Az első becslés során a KSH nem közöl adatokat a felhasználási oldalról, azonban a kiskereskedelmi forgalom éves alapon mért bővülése a fogyasztás növekedésének irányába mutat. Így idén év elején már számíthatunk a fogyasztás visszafogott bővülésére, ami pozitívan járulhat hozzá a GDP növekedéshez. Emellett az óvatosság csökkenésével és a mérséklődő infláció miatti reálbérnövekedéssel párhuzamosan a fogyasztás fokozatos bővülése várható az év során. Az év folyamán a beruházások is emelkedhetnek a mérséklődő kamatkörnyezet és az európai uniós forrásoknak köszönhetően. A hazai exportvolumen szempontjából a német gazdaság teljesítménye meghatározó lehet. Összességében 2024 első negyedévétől kezdődően a magyar gazdaság folyamatos bővülésére számítunk, ami miatt éves szinten is a GDP emelkedését várjuk.