A Múzeumok Éjszakája minden évben izgalmas kalandra hívja a kultúra szerelmeseit. Ez az esemény lehetőséget ad arra, hogy egyetlen éjszaka alatt felfedezzük múzeumaink rejtett kincseit, részt vegyünk különleges programokon, és interaktív élményekkel gazdagodjunk. Kutatásunkban a felnőtt lakosságot kérdeztük a 2024. június 22-én esedékes Múzeumok Éjszakája kapcsán.

 

Az első, kultúra hozzáférhetőségét elősegítő éjszakai eseményt Berlinben rendezték meg 1997-ben (Lange Nacht der Museen). Mára az ismertté és népszerűvé vált programsorozat Európán kívül is elterjedt, és Ázsiában, Dél-Amerikában is évről évre megrendezik.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. reprezentatív, telefonos, 1000 fős felmérése alapján a magyarok 89 százaléka ismeri a minden évben nyáron megrendezett programsorozatot.

A válaszadók közül minden negyedik tervez részt venni valamelyik meghirdetett eseményen az idei Múzeumok Éjszakáján. A rendezvénysorozat népszerűségét az is mutatja, hogy az elmúlt években fokozatosan nőtt a résztvevők aránya. Míg 2022-ben 329 174-en, addig 2023-ban 15 százalékkal többen, 380 ezren látogattak el fővárosi és vidéki múzeumokba, közgyűjteményekbe és levéltárakba.

Az egyes demográfiai csoportokat vizsgálva kiderült, hogy a program népszerűsége kiemelkedő a fiatalabb korosztály esetében: a 18–29 évesek közel 35 százaléka, a 30–39 évesek 37 százaléka rendszeresen látogatja a különleges köntösbe öltöztetett intézmények éjszakai programjait.

A felmérés kitért az általános múzeumlátogatási szokásokra is. Az eredmények alapján látható, hogy a múzeumok évközbeni látogatása sosem magányos program: a magyarok jellemzően a családjukkal látogatnak el a kiállításokra és programokra, illetve azok aránya is magas, akik barátaikkal, vagy a párjukkal vesznek részt valamilyen kiállításon, programon.

A legkedveltebb múzeumi kiállításokat a résztvevők válaszai alapján múzeum, művész és tematika szerint kategorizáltuk. A múzeum esetében pozitív élményeikre asszociáltak, a művész esetében az alkotó kiállítását nevezték meg, a tematikánál pedig saját érdeklődési körüket emelték ki. Így jelent meg a Magyar Zene Háza, a Déri Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Csontváry Múzeum a válaszok között. A művészek esetében Frida Kahlót, van Gogh-ot, vagy épp Munkácsyt nevezték meg kedvenc kiállításként a válaszadók. A tematika a látogatók érdeklődési körét tükrözte, illetve azokat a témákat, amelyek bevonzották őket a kiállításokra, programokra (pl. gépjármű-, fotókiállítás, dinoszaurusz-kiállítás, Body-, Titanic-, népművészeti kiállítás, falumúzeum).

• Módszertan

Századvég, 2024. június, CATI-módszer, n=1000, felnőtt korú magyar lakosság körében